alexa-tracking

Main Content

1024
1024
KASKUS
51
244
https://www.kaskus.co.id/thread/57ec85395c7798a9428b4570/jika-tuduhan-pasifik-keliru-indonesia-diminta-mnrma-kunjungan-pelapor-khusus-pbb
Jika tuduhan Pasifik keliru, Indonesia diminta mnrma kunjungan Pelapor Khusus PBB
Quote:

Jika tuduhan Pasifik keliru, Indonesia diminta mnrma kunjungan Pelapor Khusus PBB
Jayapura, Jubi - Kepulauan Solomon meminta Indonesia untuk membuktikan tuduhan negara-negara Pasifik yang mengutip pelanggaran hak asasi manusia di Papua Barat dalam debat majelis mum PBB minggu lalu.

Sebelumnya pemimpin Pasifik telah menyatakan keprihatinan mereka atas pelanggaran Hak Asasi Manusia di Papua Barat dalam sidang Majelis Umum PBB.

Indonesia merespon dengan menuduh para pemimpin Pasifik campur tangan dalam urusan dalam negeri. Dikatakan para pemimpin Pasifik bermotif politik dan dirancang untuk mendukung kelompok-kelompok separatis yang telah menimbulkan kekacauan publik dan melakukan serangan teroris.

Utusan Khusus Kepulauan Solomon untuk Papua Barat Rex Horoi mengatakan kepada Majelis Umum PBB bahwa Indonesia harus mengijinkan Pelapor Khusus PBB ke provinsi tersebut jika ingin membuktikan bahwa kekhawatiran Pacific tidak benar.

Horoi mengatakan masalah ini membutuhkan perhatian bersama.

"Kami menyadari bahwa baik kita, atau Indonesia tidak bisa menyelesaikan masalah ini sendiri. Kami berada dalam posisi membawa masalah ini menjadi perhatian dari PBB dan perlu dilakukan segera karena ada bank nyawa yang hilang dengan semua impunitas,” kata Rex Horoi dalam jawabannya atas resano pemerintah Indonesia. (*)

http://tabloidjubi.com/artikel-501-j...ign=West+Papua


berani ga indonesia membuktikan bahwa ga ada pelanggaran hak asasi manusia di papua emoticon-Thinking

Quote:Listening to the Pacific beat on Papua
Jika tuduhan Pasifik keliru, Indonesia diminta mnrma kunjungan Pelapor Khusus PBB
In an unprecedented move, seven UN member states from the Pacific raised their concerted voices on Papua during the prestigious 71st session of the UN General Assembly in New York this week.

Nauru started the intervention by highlighting the issue of human rights violations in Papua, followed by a newcomer in the discourse of Papua: the Marshall Islands.

Vanuatu, Tuvalu and the Solomon Islands followed suit and went one step further by specifically highlighting the issue of the right to self-determination for Papuans. Tonga emphasised the gravity of the problem and Palau, another novice, called for constructive dialogue with Indonesia to solve the Papua issue.

This was a historic moment for us as we have never had such unified high-profile intervention when it comes to the issue of Papua at the UN. Perhaps the only lone ranger used to be Vanuatu, which tried to break the silence of the UN fora.

This week’s debate at the UN General Assembly might remind us of a similar but much more colorful debate on Papua at the assembly in 1969, when the forum decided to close the chapter on Papua by accepting the result of the Act of Free Choice.

If in 1969 some African countries expressed opposition to the assembly’s decision to adopt the result of the 1969 Act of Free Choice for Papuans, today the Pacific nations are taking the lead.

Indonesia’s response, however, was highly predictable. Repeating the slogan of territorial integrity and sovereignty, the government’s response unfortunately does not provide us with facts and evidence of the improvement in the human rights situation in Papua.

It may be remembered that President Joko “Jokowi” Widodo promised to solve the killing of four high-school students in Paniai on Dec. 8, 2014. The investigation into the case has been delayed for almost two years and we have not seen much progress.

The families of the victims recall that at least eight government institutions sent their respective fact-finding team to interview victims on the ground and personnel of the Army, the Papua Police, the National Police, the Air Force, the Papua Legislative Council, the Witness and Victim Protection Agency (LPSK), the Office of Coordinating Security, Political and Legal Affairs Minister, the National Commission on Human Rights (Komnas HAM). None of these teams, however, has ever published their report for public consumption.

Similarly, the dossiers on the Wasior killings of 2001 and the Wamena case of 2003 have been pending for more than a decade at the Attorney General once Komnas HAM finished its investigation. These were not ordinary crimes but crimes against humanity, one of the most serious crimes punishable by Indonesian and international law. Unfortunately, both Komnas HAM and the Attorney General’s Office have argued over evidence and procedure for years.

Komnas HAM insists that it has provided conclusive evidence and has followed proper procedure. On the other hand, the Attorney General’s Office has argued that Komnas HAM has not met the requirement of a pro-justice investigation as investigators did not take an oath as required by the Criminal Law Procedures Code. Both institutions have overlooked the fact that victims continue to suffer.

Memories are still fresh on the surge in the arrests of Papuan youth when they took to the streets to express their opinions in public despite a constitutional guarantee of the right to do so.

The Jakarta Legal Aid Institute (LBH Jakarta) documented that at least 4,587 individuals, men and women, were arrested by the police for expressing their political views in 13 cities, namely Dekai, Fakfak, Jakarta, Jayapura, Kaimana, Makassar, Malang, Manado Manokwari, Merauke, Sentani, Wamena and Yogyakarta.

While most of the arrestees were released within 24 hours, the deployment of police in 13 jurisdictions across the country would not have been possible without the blessing of the National Police top brass.

While we were grappling with human rights conditions in Papua, we were shocked by the President’s decision to appoint Gen. (ret) Wiranto as the coordinating political, legal and security affairs minister.

In February 2003, the UN-sponsored Special Panels for Serious Crimes of the Dili District Court, Timor Leste, indicted Gen. Wiranto, then the Indonesian defense and security minister and Indonesian Armed Forces (ABRI) commander for crimes against humanity in connection with the events in Timor Leste in 1999.

As we were yet to recover from the President’s unfathomable choice, we were presented with another unprecedented decision when the Indonesian Military TNI chief named Maj. Gen. Hartomo to lead the military’s Strategic Intelligence Agency (BAIS).

Hartomo was the commander of the Army’s Special Forces (Kopassus) Tribuana X unit assigned to Papua when Theys Eluay was murdered. Hartomo and six other Kopassus officers were charged with Theys’ murder on National Heroes Day in 2001. He and his team were found guilty and sentenced to three years in prison by the Surabaya Military Court and discharged from the Army.

These all are simple facts that tell us the way our government commits to human rights in Papua and elsewhere, which the Indonesian delegation to the UN General Assembly describes as “robust and active”.
______________________________

http://www.thejakartapost.com/academ...-on-papua.html
monggo dipersilahken masuk.
Solomon , vanuatu kalo ga salah pernah di bantu pada zaman sby deh ternyata kelakuan nya kek gini emoticon-fuck
Quote:Original Posted By toruwijaya


berani ga indonesia membuktikan bahwa ga ada pelanggaran hak asasi manusia di papua emoticon-Thinking


ibarat kata .. ente dilaporin ke polisi sama tetangga ente bahwa ente katanya melakukan KDRT, terus tetangga ente bilang "berani gak ngebuktiin kalo ente gak melakukan KDRT ?". berani gak didatengi polisi ke rumah ?

pan kagak gitu cuy, dia yg nuduh... mustinya dia yg ngasih bukti duluan ....
Ini org bodoh amat ya..
Yg pertama kali justru si penuduh yg harus membuktikan bahwa tuduhannya benar..
Paling tdk menunjukkan bukti2 yg menjadi dasar tuduhan..

Gaya berpikir nasbung udah merebak sampe luar negri..
Quote:Original Posted By mbahmomon
monggo dipersilahken masuk.


kalau gak salah gak usah takut emoticon-Cool
Ajak jalan2 aja ke biak, jaya pura, manokwari, raja ampat emoticon-Leh Uga
Quote:Original Posted By monyet2017
Ajak jalan2 aja ke biak, jaya pura, manokwari, raja ampat emoticon-Leh Uga


dan ketika lagi rame2nya perang suku, kasih di tengah2 mereka .... emoticon-Mad
Quote:Original Posted By monyet2017
Ajak jalan2 aja ke biak, jaya pura, manokwari, raja ampat emoticon-Leh Uga


sekalian jabar ama banten

emoticon-thumbsup
Quote:Original Posted By apjihkatro
Solomon , vanuatu kalo ga salah pernah di bantu pada zaman sby deh ternyata kelakuan nya kek gini emoticon-fuck


Apakah ada campur tangan beliau disini ? Hmmmm.....emoticon-Traveller
Quote:Original Posted By Veruzax

ibarat kata .. ente dilaporin ke polisi sama tetangga ente bahwa ente katanya melakukan KDRT, terus tetangga ente bilang "berani gak ngebuktiin kalo ente gak melakukan KDRT ?". berani gak didatengi polisi ke rumah ?

pan kagak gitu cuy, dia yg nuduh... mustinya dia yg ngasih bukti duluan ....


mantab banget emang tuh pemikiran kaum terbelakang jajahan oz emoticon-Leh Uga emoticon-Embarrassment
Quote:Original Posted By foxtrox
Ini org bodoh amat ya..
Yg pertama kali justru si penuduh yg harus membuktikan bahwa tuduhannya benar..
Paling tdk menunjukkan bukti2 yg menjadi dasar tuduhan..

Gaya berpikir nasbung udah merebak sampe luar negri..


masalahnya buktinya udah cukup banyak dan pelakunya kebanyakan aparatur negara...

sementara itu papua menjadi tempat yang relatif tertutup/ditutupi media

Jika tuduhan Pasifik keliru, Indonesia diminta mnrma kunjungan Pelapor Khusus PBB
pasifik ini cuman pawns dari kepentingan negara2 yang lebih besar
ni negara pasifik cuman sebagai opening doang gan, kalo udah timbul pergolakan sisanya negera gede yg ngambil kepentingan..

liat aja ntar emoticon-Cool
Quote:Original Posted By toruwijaya


masalahnya buktinya udah cukup banyak dan pelakunya kebanyakan aparatur negara...

sementara itu papua menjadi tempat yang relatif tertutup/ditutupi media

Jika tuduhan Pasifik keliru, Indonesia diminta mnrma kunjungan Pelapor Khusus PBB


Yaelah, kalo buktinya cukup banyak, tunjukin lah. Ga usah PBB dah, Rakyat Indonesia juga akan tergerak kalau ada penindasan dan kesemena2an pada rakyat Papua.

Negara2 Pasifik itu seharusnya secara diplomatis / melalui jalur diplomasi meminta Indonesia menekan bahkan meniadakan tindakan pelanggaran HAM terhadap orang Papua, bukan mendorong referendum bagi orang Papua. Itu kalo mereka bener2 peduli sama orang Papua, bukan ditunggangi kepentingan asing thd kekayaan alam Papua.
yg ada pekerja trans papua ditembaki
pelanggaran ham gak ituuu? emoticon-Blue Guy Bata (L)
Terbalik, harusnya mereka ngomong modal apa? bukti apa yg mereka punya dan darimana bukti itu, baru dicari kebenarannya.

Kalau cuma modal diplomasi minta bukti ya seperti mau nipu anak kecil aja


Super ooon
Quote:Original Posted By grin77
ni negara pasifik cuman sebagai opening doang gan, kalo udah timbul pergolakan sisanya negera gede yg ngambil kepentingan..

liat aja ntar emoticon-Cool

dan negara gede nya sudah sama-sama tau semua lah

Presidennya aja plongak plongok, negara seitil jadi banyak polah emoticon-Malu (S)
Quote:Original Posted By toruwijaya
berani ga indonesia membuktikan bahwa ga ada pelanggaran hak asasi manusia di papua emoticon-Thinking



banyaklah masalah tsb
....