CARI
KATEGORI
KATEGORI
Pengumuman! Mau Saldo GoPay? Yuk ikutan Survei ini GanSis!
Home / REGIONAL / All / ... / Palembang /
[Opini kito] Perlu apo idak merantau itu?
KASKUS
51
244
https://www.kaskus.co.id/thread/000000000000000001205656/opini-kito-perlu-apo-idak-merantau-itu

[Opini kito] Perlu apo idak merantau itu?

Tampilkan isi Thread
Thread sudah digembok
Halaman 4 dari 8
kalo nurut aku perlu bro
1.belajar mandiri:kau tiduk dewek..nyuci dewek..nyari duit
2. buat nambah wawasan:biar tau gaya sikap uwong diluar sumatera makmano.......caro ngomong...adatnyo....sikapnyo..........kau jugo cari tau yang mano yang katek dipalembang..............
3. buat perbandingan: yang penting kau bandingke cewe nyo..........
4.mesti balik...........kalo balik kau disambut cak pangeran...walau kau balik naek becak
5. kalo gagal ...............JANGAN MALU BALIK BRO:maho
naekin lagi ah..... kesian tenggelam thread ini emoticon-Embarrassment


emoticon-Sundul Up
weeewww,...
aku maco postingan mamang2 kaskus regional plembang yg merantau seru2 nian,, apolagi mang westerlink,beghhh,... rasonyo tobok pengen bnyk pengalaman merantau cak mamang2 tu,..

kalu aku baru ampir 2 taon ini merantau kuliah di negeri tetanggo, namonyo merantau yo ado lemak dak lemak tu lah,, dak lemaknyo kalu lagi kangen smo klgo di Plembang, apolagi men jaman2 libur idak balek (untungnyo si balek terus men liburnyo lamo men cuma seminggu dak tega pulo ngabisi duit wong tuo)

aku setuju nian dgn pendapat mang Top Secret tuh,..

Quote:


yg jelas menurut aku kalo kito merantau pengalaman kito bakal lebih luas, terus cara kito menilai wong bakal lebih dewasa dan cenderung sifat egois kito agak menurun..

klo dulur laen??? sharing lagi oyy,...
kalu aku merantau ke dunia maya be
hijrah...

ketempat yg lebih baek...


emoticon-Embarrassmentemoticon-Embarrassmentemoticon-Embarrassment
Quote:

wihhhh.....
mantaaaaaaaaaappppppppp...
jam terbang mang westerlink... kuliah, di luar negeri, bgawe pulok...
salut... salut... salut... emoticon-Smilie
ke luar negeri pengen nian... kapan e... ke singapore b blom... (maklum katek paspor... emoticon-Embarrassment)
aku baru ngrantau ke batam be... soalnyo dak kefikiran, nak bgawe apo di palembang...
21 des '06 wisuda, 23 des '06 cabut ke batam...
se7 kato mang west... mrantau perlu buat upgrading hidup kito...
di sini teraso 'pertarungan' antar pencari gawe di seluruh indonesia (men mang west la 'seluruh dunia' emoticon-Big Grin)...
jadi seneng nian men ketemu dulur dari kampung...
tapi,ngrantau bukan berarti nglupoke kampung... men yang sudah ado lokak buka'an di kampung, itu lebih baek...
Quote:


nah setuju nian ak
pola pikir seh kalu kato aku, budak2 kito kalo lah merantau tebuka pikirannyo, lah pacak begaul be sosialisasi, dak cak caro kito dulu, wong kito nii kan terkenal nian : '' nak lemak di dio dewek" . kalu budak2 rantau lah lemak2 caro nyo tuh,
kalo nurut aku penting lah, dak bagus cuma diem disatu tempat be, ini bukan buat wong palembang be yeahh!
kito musti jingok dunia luar tu selaen daerah kito, biaso dulu aku berani kemano2 kalo dipalembang, pas dijakarta keno jambret sekali langsung pengen balek ke palembang nean rasonyo emoticon-Frown soalnyo di palembang ngeraso aman, tapi itu bantu aku buat berpikir kalo dunia ni dak aman, banyak wong jahatnyo, sudah tu pacak bersosialisasi dengan wong laen diluar daerah, kan tau dewek jakarta ne banyak wong datangan dari berbagai daerah..jadi kito biso tau cara berpikir wong2 luar tu selaen di palembang emoticon-Smilie
dan terutama makanan palembang bikin aku kangen nean balek palembang, pempek nyo, martabak har nyo, mie celor nyo, es kacang merah nyo awahwahw.. cinto nean samo makanan palembang emoticon-Wowcantik
kalo ji ku memang merantau tu sangat perlu. idak kan di jual kan samo wong ini menuut pengalaman aku... aku dulu pernah sekolah di jogya.. pernah jugo di jakarta... skolah dikit di padang.. sekarang jugo masih begawe di papua.. karno wawasan kito luas,bahaso daerah lain jugo kito banyak tau. tapi aku masih teringet samo dusun dewek.... rindu,kangen,segalo raso pokoknyo..... memang bagus nyo selagi mudo kito merantau, cari kepacakan, lah berhasil, baru balek ke dusun, membanggun dusun2 kito ( kalu biso) memang suka duka merantau hanya akan nenjadi kenangan bae baik yang seneng,sakit,lucu, itu hanya pelajaran hidup....yg akan kito ceritokan samo anak2 cucung2 kito ........
Asli bro,merantau tu perlu sangadh,gokil..tinggal kito cem man0 njalani kehidupan sebagai rantauers,,jangan aneh2 lah kalo merantau,mentang2 merantau gek ng0m0ngke bebas la itu,jangan di bebaske nean hdup kito walaupun merantau,,yg pasti penting merantau tu,cz kito bakal tau susah nyo hdup dwekan,n kito jugo bakal tau solusi nghadapi masalah2 pas kto lg dwekan..
merantau itu penting..
demi sesuap nasi cak aku ini.. emoticon-Smilie
ini cerito soal merantau...
cuma nak bagi pengalaman ye,dulur2...
bukan nak nyombong.....

-----------------------------------------------------

tobok niy wong dusun+saro pulok

cuma naseb bagus pacak kuliah,walopun cuma D3

tamat kuliah tobok begawe di RS Dr.Mohammad Hoesin Plembang...

kurang lebeh 2thn...gaje waktu itu cuma 175rb......maklom pegawai honor...

bayangke....jangan kan nak bayar utang duet kuliah.....untuk ongkos be miris...emoticon-Frown

waktu begawe...entah dak tau ngapo...tobok nekat kursus bahasa inggris...

walaupun katek duet....emoticon-Frownemoticon-Frown

satu ari ado kawan ngajak begawe ke timur tengah.....

tobok nandak...alangke jauhnyo...mano timur tengah dak aman.....katonyo...emoticon-Big Grin

cuma kawan makso,akhernyo demi kawan tobok ngelamar...

singkat cerito,kawan tuh dak lulus tes,malah tobok yang maju...

laju nekat,wongtuo....nak pingsan waktu nanda tangani ijin wong tuo...

maklom anak mudo maseh single,betino,blom pernah ke luar plembang...

ke jakarta be blom....

tahun 2001 tobok mulai begawe di Kuwait.....

awalnyo cuma nak 3thn tapi malah kebablasan sampe skrg....

yang jelas gajinyo 70kali lipat gaji wkt di RS Dr.Mohammad Hoesin....

-----------------------------------------------------------------

dari cerito dipucuk simpul ke la dewek apo tujuan tobok ngerantau....

yang jelas....makin jauh ente gawe,makin teraso kalu ente memang wong kito...

itu yang tobok rasoke....bangga nian kalu pacak ngomong baso plembang di sini...

Semoga bermanfaat......emoticon-Angkat Beer

anak rantau ikut absenn..

aku jugo anak rantau ni, la dari lulus sma ngerantau, dulu sih melok2 kawan be katonyo kuliah bagus di jawo, maklum lah dulu di tempat kito2 masih dikit univ yg bagus hehe.. kalo sekarang sih la maju nian, pas balek be la langsung pangling, jalan be la agak2 lupo secaro dulu kito dari kecik tinggalnyo di plaju haha..
raso kebangsaan tuh teraso nian...kalu kito ngerantau.....

sedeh rasonyo kalu ngeliat negara kito tuh....demoooo....terussss....

caknyo dak katek raso sukur samo Yang Dipucuk....

dibanding negara lain negara kito lumayan jauh....emoticon-Smilie
Quote:

dulu aku pernah ado tetanggo yang perawat jugo, tapi ke brunai

cuma sayang... sekarang kelemaan disano dak balek lagi

terakhir kudengar katonyo sudah jadi warga negara sano
kalo aku jugo ngerantau emoticon-Embarrassment

dari lampung ke palembang emoticon-Big Grin

padahal tobok cuman lulusan STM otomotif itu bae banyaklah jalan2 ke gunung dari pada hobby utak atik mesin

lulus sekolah dak lanjut kuliah kerno katek biaya
jadi begawe serabutan di lampung dari kernet angkot sampe ngaduk semen emoticon-Big Grin

hobby masih sering naik gunung dak keruan emoticon-Big Grin jadi dapet duit buat jalan2 bae pikirnyo
nah pas suatu hari ado kawan ngajak begawe borongan pasang kabel LAN kpmputer, tobok belom tau nian cak mano ngiidupke komputer jadi cuman tecogok cak wong dusun jingok kawan ngutak atik jaringan LAN emoticon-Big Grin

duit hasil begawe di kumpulke buat beli komputer pentium II windows 95 emoticon-Big Grin beli buku di pasar n belajar ngutak atik sampe pening ilang katek suaro di komputernyo emoticon-Big Grin

nah berdasar pengalaman naik gunung samo sedikit ilmu komputer aku diajak kawan laen begawe di lembaha konservasi punyo amerika emoticon-Big Grin laju banyak belajar...
n tahun 2005 ado lowongan di plembang jadi daptar, dasar nasib mujur kerno saingan banyaklah sarjana S1 samo S2 cuman aku dewek STM emoticon-Hammer

gawe di kontrak samo uni eropa emoticon-Embarrassment sampe 2009 pacak kenal internet, tau daerah mano2 di beberapa wilayah Indonesia yg sering kebakaran hutan emoticon-Big Grin..kemano2 naik kendaraan plat merah emoticon-Malu

sampe sekarang...lagi saro gawe kerno kantor baru lom ado aktivitas lapangan emoticon-Hammer

jadi sekarang dang nyantai di plembang sambil bolak balik lampung emoticon-Hammer

payo siapo ado lowongan begawe emoticon-Big Grin
wakakakaka emoticon-Ngacir
cak-ny lom perlu nian, prnah ngalami jg tamat SMA kmren di BDG-Jakarta..tapi baru bentar, duit lah abiz galo, asli lom pcak ngatur keuangan nian kmren tuch...lemak di palembang dulu be, kcwali men lokak di luar tuch besak nian...emoticon-Big Grinemoticon-Big Grin
coz klw di palembang niy, msh pck ngentol tggal mo wong tuo..sekalian ngumpuli duit klw2 nak meli rumah, kan ujung2ny mandiri tulah...emoticon-Big Grinemoticon-Big Grinemoticon-Big Grin
perlu om
buat nambah wawasan, nambah pengalaman, buat blajar, buat bentuk pola pikir yang luas n dewasa

banyak la pokok ny.
hahaha padahal aku baru 3,5 thn
Perlu lah...
Tapi jangan kejauhan...
Halaman 4 dari 8
GDP Network
© 2020 KASKUS, PT Darta Media Indonesia. All rights reserved
Ikuti KASKUS di