alexa-tracking

Close-up photos of Russia’s new ‘stealth’ jet reveal its true purpose

Main Content

1024
1024
KASKUS
51
244
https://www.kaskus.co.id/thread/5af5066c32e2e621568b4569/close-up-photos-of-russias-new-stealth-jet-reveal-its-true-purpose
Close-up photos of Russia’s new ‘stealth’ jet reveal its true purpose
Russia’s “fifth-generation,” “combat-tested,” “stealth” fighter jet has a lot of dubious claims made about it, but recent close-up photography of the plane from Russia’s Victory Day parade on May 9 reveals it’s just not a stealth jet.

Russia has tried to sell the plane as a stealth jet to India, but India backed out. Considering a shrinking economy and defense spending, it’s unclear now if Russia will ever produce the Su-57 in reasonable quantities.

Business Insider asked a senior scientist working on stealth aircraft how to evaluate the plane’s stealth, and the results were not good.

Take a look at the pictures below and see if you can spot what’s wrong:

Close-up photos of Russia’s new ‘stealth’ jet reveal its true purpose

The scientist, who spoke on condition of anonymity because of the sensitive nature of stealth work, pointed out six major problems from the pictures.

First, take a look at the seams between the flaps on the aircraft – they’re big. For reference, look at the US’s F-22, the stealthiest fighter jet on earth:

The flaps at the end of the wing have very tight seams, which don’t scatter radar waves, thereby maintaining a low profile.

Secondly, look at the Su-57’s vertical rear tails. They have a wide gap where they stray from the fuselage. Keeping a tight profile is essential to stealth, according to the scientist.

Look at the F-35’s rear tails for reference; they touch the whole way.

Third, look at the nose of the Su-57. It has noticeable seams around the canopy, which kills stealth. The F-35 and F-22 share a smooth, sloped look.

It’s likely Russia doesn’t have the machining technology to produce such a surface. The actual nose of the Su-57 looks bolted on with noticeable rivets.

Finally, take a look at the underside of the Su-57; it has rivets and sharp edges everywhere. “If nothing else convinces that no effort at [stealth] was attempted, this is the clincher,” the scientist said.

Russia didn’t even try at stealth, but that’s not the purpose

Close-up photos of Russia’s new ‘stealth’ jet reveal its true purpose

As the scientist said, Russia didn’t even appear to seriously try to make a stealth aircraft. The Su-57 takes certain measures, like storing weapons internally, that improve the stealth, but it’s leaps and bounds from a US or even Chinese effort.
This highlights the true purpose of Russia’s new fighter – not to evade radar itself, but to kill US stealth jets like the F-35 and F-22.

The Su-57 will feature side mounted radars along its nose, an infrared search-and-track radar up front, and additional radars in front and back, as well as on the wings.

As The Drive’s Tyler Rogoway writes, the side-mounted radars on the Su-57 allow it to excel at a tactic called “beaming” that can trick the radars on US stealth jets. Beaming entails flying perpendicular to a fighter’s radar in a way that makes the fighter dismiss the signature of the jet as a non-target.

Any fighter can “beam” by flying sideways, but the Su-57, with sideways-mounted radars, can actually guide missiles and score kills from that direction.

Russia has long taken a different approach to fighter aircraft than the US, but the Su-57 shows that even without the fancy percision-machined stealth of an F-22, Moscow’s jets can remain dangerous and relevant.

https://www.businessinsider.sg/russi...18-5/?r=US&IR=


apa iya demikian, kesannya sudah mentok sekali sehingga trick "beaming" doppler pun dipakai untuk air superiority. kembangin 1 pespur gen 5 hanya untuk 1 trick? betul-betul one trick pony.  emoticon-Traveller
Orang ngomong stealth nggak pakai Diagram RCS itu rasanya gimana gitu... Mosok rek sudah hampir 10 tahun nggak ada yang bikin tandingan risetnya Carlo Kopp soal Su-57.
Quote:


nah ini dia mastah dah berucap, ane awam soal teknologi stealth gan


menurut om plengker berdasarkan diagram RCS, su57 gmn RCSnya gan?
dana terbatas ya harus 1 trick pony, daripada ga punya sama sekali kan. total 5th gen aircraft US udah 500an lebih, russia harus segera ngeluarin tandingan, northrop grumman, lockmart ama boeing malah udh ngembangin 6th gen concept.
dat sexy 50g missile manouver..... seiring WVR combat yg makin deadly aj, stealth and feature long-range "first look first kill" adalah wajib bagi airforce yg sayang pilot mereka.
Debates will range from the materials and coatings used through to the weapons it will use in the future that is new and never see before!. So if you do see different stories about the Su-57 from other writers. Appreciate its contents and you are ultimately the one who will judge base on your own analysis. What we can see is based on whatever information that we can use and add to our own analysis of what it maybe capable off. But i guess people will agree that you won't get the exact details of the Su-57. You could only find analysis that may support its theories or even support based on some facts.

itulah kita mengutip dari penggalan kalimat diatas
Quote:


Dari depan ya nggak ada masalah, bisa dikontrol. yang bermasalah itu kan samping dengan bawah.

Yang memprihatinkan itu artikel yang bahas stealth itu jarang sekali yang levelnya seperti ini

http://www.ausairpower.net/APA-2012-...mozTocId731489

Disitu ada analisis, data dimasukkan, kesimpulan terarah nggak bikin teori aneh-aneh.

----
Artikel diatas itu coba dipikir.. kalau cuman ngandalin side array buat mandu rudal... ngapain susah-susah bikin bentuk kayak Su-57 itu... Mahal dan nggak masuk akal. Metode untuk mengurangi RCS itu PASTI merupakan penalti untuk performa aerodinamika pesawat, makanya tidak bisa asal.


Terus side array. N036 yang side array itu cuman bawa berapa modul.. 400-600 aja. Mau daya jangkau berapa itu. mandu rudal oke bisa.. tapi untuk benar-benar melaksanakan tugas seperti N036 yang di hidung.. nggak cukup. Tujuan side array itu ya untuk meningkatkan kewaspadaan, lalu tujuan lain seperti pemetaan/pengintaian, jamming, peringatan dini rudal, dan tentu radar secara umum namun dengan daya pancar yang terbatas.

Kalau bandingin sama F-22.. bisa tapi apa ya tujuan sama tradeoff yang dipikirkan oleh desainer Rusia waktu bikin Su-57 itu sama dengan F-22 ? Jawabannya enggak. Coba dilihat itu patennya PAKFA

http://195.208.85.248/Archive/PAT/20...6/document.pdf

Terjemahan :

http://translate.google.com/translat...2Fdocument.pdf

Quote:


"Katanya" pertempuran WVR sdh semakin jarang? emoticon-Embarrassment Kalo mau first look, first shot, first kill ya hrs pake rudal BVR, bukan malah rudal WVR yang ditampilin. Dan sistem senjata pespur yg bisa side BVR attack itu lebih menguntungkan, sama untungnya kalo dogfight pake rudal Phyton atw AIM-9X. emoticon-Embarrassment
Quote:


lah? gw bilang WVR makin "deadly" bukan "rare" gw kasi video aim9x itu sbg contoh how deadly.
Kadang agak aneh jg lihat camo pesawat rusky dr yg training,p fighter sampai bomber hampir semua pakai camo yg 'meriah'. Jd mengalihkan kesan strong/stealth nya.

Btw, Su-57 apa sdh pernah diuji membawa/menembakkan misil AGM/ASM di weapon bay? So far yg pernah saya lihat cuma bawa AAM
Quote:


Ya buat parade jadi ya harus meriah. atau untuk menarik perhatian masyarakat/mencari dukungan.

Quote:


Di Akhtubinsk. Yang membedakan adalah tidak pernah ada rilis video atau gambar sejauh ini.
Quote:

kalo sekedar utk parade its ok, tp sering lihat jg foto pesawat rusky yg saat patroli/operasi dg camo ngejreng. Tp ya balik lg, beda negara mgkn beda selera.