alexa-tracking

Main Content

1024
1024
KASKUS
51
244
https://www.kaskus.co.id/thread/581ab4f2de2cf268288b4578/indonesia-tertarik-tambah-40-m109
Indonesia Tertarik Tambah 40 M109
Quote:Indonesia boosts artillery
CHRISTOPHER F FOSS
02 November 2016

Indonesia Tertarik Tambah 40 M109

The Indonesian Army programme to update its conventional artillery capability with the acquisition of new systems with greater range and accuracy is well under way. Nexter Systems of France has now delivered 37 CAESAR 155mm/52 calibre self-propelled (SP) artillery systems based on a Renault Trucks Defense Sherpa (6x6) cross-country chassis to the Indonesian Army. They are deployed with two regiments – each has 18 systems, plus there is one for training.

Maximum range depends on the 155mm projectile and charge combination, but firing a 155mm high-explosive (HE) base bleed (BB) projectile, a maximum range of 39km can be achieved. Firing an HE extended range full bore BB (ERFB BB) brings this to a maximum range of 42km. In addition to HE projectiles, a wide range of other 155mm projectiles can be fired, including smoke, illuminating and Nexter Munitions Bonus top-attack projectile carrying two submunitions.

CAESAR has also fired the US Raytheon 155mm M982 Excalibur precision-guided munition, which has seen extensive combat use. CAESAR carries a total of 18 x 155mm projectiles, modular artillery charges and fuzes.

In addition to being deployed by Indonesia, CAESAR is in service with France (77), the Saudi Arabian National Guard (136) and Thailand (six).

While France, Indonesia and Thailand use the Sherpa (6x6) truck chassis, the Saudi Arabian National Guard uses the German UNIMOG (6x6) cross-country chassis.

More recently, Nexter Systems has developed a CAESAR in an 8x8 configuration, which uses a Tatra chassis. This has a higher level of mobility, an increased ammunition supply to 30 x 155mm projectiles and associated charges, and a projectile ammunition handling system to reduce fatigue.

Indonesia has also now taken delivery of 36 Brazilian AVIBRAS Artillery Saturation Rocket Systems (ASTROS) installed on a Tatra (6x6) chassis, plus associated command and control vehicles and resupply vehicles. These currently fire unguided surface-to-surface rockets, but guided rockets are under development.

Indonesia is also interested in acquiring up to 40 surplus M109 series 155mm tracked SP artillery systems to further boost its indirect fire capability.

http://www.janes.com/article/65189/i...y-indodef16-d2


Note : Kemarin di stand Avibras ada ttd ntah MOU/kontrak untuk batch 2 Astross, yg punya info lebih silahkan menambahkan
Quote:Original Posted By r3zam4n


Note : Kemarin di stand Avibras ada ttd ntah MOU/kontrak untuk batch 2 Astross, yg punya info lebih silahkan menambahkan


masa..paling kontrak amunisi lanjutan..
Quote:Original Posted By chibiyabi


masa..paling kontrak amunisi lanjutan..


amunisi udah jadi satu kok yg kemarin itu
m109 belgia itu kan? emang positif kan itu ya?
m109 nambah ini bukanya rencananya cuman ambil 20 dari belgia?
gw lupa tempo hari tertarik berapa biji emoticon-Big Grin
Quote:Original Posted By kampungtengah
m109 belgia itu kan? emang positif kan itu ya?


kayaknya mau nambah 40 lagi diluar yg 20 itu
Tertarik, kemungkinan, dll...emoticon-Big Grin

Nunggu yg udah teken kontrak ajalah
apa dah jelas tambahannya itu m109a4be juga?
Stok M-109A4BE bukannya habis, yg 20 unit diambil TNI itulah sisa terakhir.

Barangkali yg akan diambil surplus dari Paman Sam.
Dapat tot apa aja ya om dari belgia m-109 nya ?
Quote:Original Posted By chendole
Dapat tot apa aja ya om dari belgia m-109 nya ?


emang beli baru ya ?
Quote:Original Posted By helios57
Stok M-109A4BE bukannya habis, yg 20 unit diambil TNI itulah sisa terakhir.

Barangkali yg akan diambil surplus dari Paman Sam.


dari wiki m109
Quote:Belgium: 64 A4BE (all now decommissioned and 40 A3BE sold to Brazil and 20 A4BE to indonesia)
katanya gitu tuh. masih harus dicari sumber info yg baru lagi.

sebagaimana yg digembor2kan pemerintah dan media, industri pertahanan kita dituntut untuk mandiri dalam memenuhi kebutuhan sista. Jd kita butuh akses ke penguasaan teknologi alutsista. Ya mau gk mau harus pdkt ke negara yg menguasai teknologi dan mau mengajari.

Yg sudah berjalan ya dg korsel dan belgia ini. Semoga aja jd ambil ini barang, dg harapan ada imbal balik berupa ToT atau kerjasama lain yg menguntungkan kita.

So far, kita udah bisa buat SS2 stelah beli FNC. Yg lg jalan ada ToT turret utk badak. Semoga nanti ada teknologi lain yg bisa "disharing"
emoticon-Confused

jika tertarik apa itu sudah termasup kendaraan pembawa amunisi M992 FAASV om??

Indonesia Tertarik Tambah 40 M109

edited: + gambar
Quote:Original Posted By r3zam4n


Note : Kemarin di stand Avibras ada ttd ntah MOU/kontrak untuk batch 2 Astross, yg punya info lebih silahkan menambahkan


kata mbah kenyot di grup sebelah astros nambah 18 biji
Quote:Original Posted By r154nk


kata mbah kenyot di grup sebelah astros nambah 18 biji


Sebelah mana gan emoticon-Smilie
Quote:Original Posted By r154nk


kata mbah kenyot di grup sebelah astros nambah 18 biji

Grup mana? Bisa discreenshot?

Divisi 3 kostrad sudah terbentuk belum sih? Kalo jadi kan pas tuh, masing2 divisi punya yon mlrs
Quote:Original Posted By r3zam4n


Sebelah mana gan emoticon-Smilie


Grup FB JMP
Quote:Original Posted By keledaiidiot


emang beli baru ya ?


Oh tot dapetnya dari barang baru aja ya om, yaa minimal berharap dapet tot maintenance engine n dapet tot pemeliharaan elektornika dalemannya om..