alexa-tracking

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Main Content

1024
1024
KASKUS
51
244
https://www.kaskus.co.id/thread/556bcba5a09a39ae218b4569/10-keajaiban-alam-yang-jarang-diketahui-manusia
10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia
Ketika kita berfikir tentang keajaiban dunia, pasti terfikir tentang Piramid di Mesir, Taman Gantung Babilon, Terowong Channel dan Colosseum di Roma serta sebahagian yang terdapat dalam buku keajaiban dunia kuno moden. Apabila berfikir tentang keajaiban alam, kita akan terfikir tentang Grand Canyon di Colorado, Paricutin Volcano di Mexico dan Great Barrier Reef di pantai Queensland Australia. Keajaiban alam bukan hanya terdapat di tempat-tempat di atas. Perlu diketahui dunia ini penuh dengan keajaiban, terdapat banyak keajaiban alam lain yang menarik, seperti di bawah ini yang belum diketahui orang.

1. Pamukkale (Turki)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Terletak di Daerah Denizli di barat daya Turki, menjadi tumpuan bagi mereka yang menginginkan suasana nyaman dan tenang. Yang terpenting tempat ini adalah kawasan alam mineral dan boleh mandi spa kerana perairan batu kapur (kalsium) yang panas, muka buminya halus dan struktur organik yang kelihatan aneh.

2. Fly Geyser (Nevada)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Terletak di Nevada, AS, Fly Geyser sesuai untuk mereka yang mencari air.

3. Valley of the Moon (Argentina)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Valley of the Moon, juga dikenali sebagai Taman Nasional Ischigualasto, adalah tempat "di mana kita merasa memegang bulan". Di lembah kering, dengan bentuk alam semulajadi yang terhasil dari tindakan angin yang mengambil masa yang lama untuk membentuk batuan raksasa menegak dan menakjubkan.

4. Enchanted Well - Chapada Diamantina National Park (Brazil)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Kolam cekung raksasa terletak di Taman Nasional Chapada Diamantina di Brazil. Poco Encantado, juga dikenali sebagai Enchanted Yah, mempunyai air transparan yang kelihatan dan pokok-pokok tua terutama ketika matahari hanya datang melalui celah batuan.

5. Wulingyan, Hunan (China)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Pemandangan batu gamping terbesar dan dramatik di Asia terdapat di Wulingyan dan memang terkenal di Cina. Orang-orang juga menemui kesamaan antara gambar pemandangan di wilayah Hunan.

6. Ice Towers of Mount Erebus (Antarctica)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Gunung Erebus adalah gunung berapi aktif terbesar di dunia. Ia mempunyai vulkanik panas yang dipenuhi dengan ais dingin telah menghasilkan sistem yang rumit dari gua ais di atas puncak Erebus. Ratusan menara ais juga dapat ditemui di Mars, Jupiter, Saturnus dan Neptunus.

7. Kasha Katuwe Tent Rocks (New Mexico)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Kasha-Katuwe berbentuk Tenda Batu di New Mexico dengan rekabentuk berpahat terhasil dari tindakan seragam yang berbentuk formasi batuan yang dihasilkan oleh letusan gunung berapi yang meledak.

8. Comodo National Park (Indonesia)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Pulau Komodo terletak di sebuah selat antara Pulau Flores di Nusa Tenggara Timur (NTT)dan Sumbawa di Nusa Tenggara Barat (NTB). Di Pulau Komodo terdapat biawak terbesar di dunia, iaitu biawak Komodo (Varanus komodoensis). Komodo dipercayai keturunan binatang purba Dinosaurus yang masih hidup. Panjang komodo dapat mencapai 3 meter dengan berat boleh mencapai 140 kg. Kawasan perairan di pulau Komodo juga terdapat perairan yang termasuk dalam keajaiban dunia bawah air. Dasar laut perairan Komodo adalah yang terbaik di dunia, di permukaan laut munculnya daratan-daratan kering yang berbukit karang.

9. The Stone Forest (China)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10. Salar de Uyuni (Bolivia)

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia

Terletak di Bolivia, Salar de Uyuni adalah gurun garam merupakan dataran paling besar di dunia. Meliputi kawasan seluas 10.582 kilometer persegi, jantung dari Altiplano mempunyai sedikitnya 10 milian ton garam.

emoticon-Blue Guy Peace emoticon-Blue Guy Peace emoticon-Blue Guy Peace
image-url-apps
pamukkale di turki keren gan emoticon-Belo
sebagian udah pernah dibahas di trit jaman doeloe sih gan
tapi banyak yg baru juga kok emoticon-2 Jempol
nice share btw
KASKUS Ads
image-url-apps
yang argentina keren banget yah, bis akek gituemoticon-Matabelo
yang no 4 asik kali tuh berenang bareng pacar emoticon-Kiss (S)
image-url-apps
Gundukan" garam itu buatan ya ?
image-url-apps
pulau komodo bukannya udah banyak yang tau bre
image-url-apps
pulau komodo bukannya udah banyak yang tau bre
image-url-apps
Bagus juga buat wallpaper dekstop ni gan
nomer1 dan 2 keren banget
baru tahu ane mas emoticon-Malu (S)
emoticon-Matabelo ajipp bray

yo bay aaauuu
Indah bangeet yah gan emoticon-Smilie Subhanallah gan emoticon-Smilie emoticon-Matabelo emoticon-I Love Indonesia (S)
image-url-apps
yang batu gamping di china emoticon-Takut (S)
keren semua gan fenomena alamnya emoticon-Matabelo
×