alexa-tracking

Main Content

1024
1024
KASKUS
51
244
https://www.kaskus.co.id/thread/52890ce6a4cb171c48000000/cn235-220-patmar-elang-baru-tni-al
CN235-220 Patmar: Elang Baru TNI AL

Spoiler for :


Rabu, 2 Oktober 2013, adalah hari paling membahagiakan bagi TNI AL. Pagi itu, di hanggar PT Dirgantara Indonesia, Kabaranahan Kementerian Pertahanan Laksda TNI Rachmad Lubis resmi menyerahkan satu dari tiga CN-235-220 Patmar (Patroli Maritim) pesanan Kemenhan kepada TNI AL untuk patroli di perairan dan perbatasan Indonesia. Bagi Komandan Skuadron 800 Pusat Penerbangan TNI AL, Letkol Laut (P) Imam Safii, CN235 Patmar amat ditunggu-tunggu.
Kemampuan dan daya jelajah patrolinya lebih tinggi dari pesawat sebelumnya. Sebelum ini, TNI AL hanya mengandalkan NC-212 Patmar. Tapi, karena kemampuan terbangnya hanya empat jam dan kecepatan optimalnya hanya 100-150 knot, kemampuan patrolinya menjadi terbatas. Berbeda dengan CN-235 Patmar, oleh karena sanggup terbang sampai sembilan jam dengan kecepatan optimal 200 knot, kemampuannya akan jauh lebih berarti bagi Puspenerbal yang kerap disebut kepanjangan mata Kapal Perang Indonesia (KRI).
Jika dengan NC-212 Patmar hanya bisa patroli di daerah sasaran 10 menit, CN235 Patmar bisa sampai berjam-jam dan menjangkau tempat yang lebih jauh. Dengan search radar dan Forward Looking Infra Red (FLIR) yang jauh lebih maju ini, kami bahkan sudah bisa mendeteksi kapal-kapal nelayan dari ketinggian 13.000 kaki,” ungkap Imam Safii, membandingkan FLIR di pesawatnya dengan FLIR NC-212 yang baru bisa “melihat” dari ketinggian 5.000 kaki.
Tak heran jika Menteri Pertahanan Poernomo Yusgiantoro pun titip misi yang agak sulit. Disela-sela acara serah terima yang juga dihadiri KSAU Marsekal TNI Ida Bagus Putu Dunia dan Dirut DI Budi Santoso, ia bahkan langsung menginstruksikan agar KSAL Laksamana TNI Marsetio segera menerjunkan pesawat ini untuk memantau kapal-kapal imigran gelap yang makin kerap gentayangan di pantai selatan Jawa. Arah mereka ke Australia, sehingga pemantauan pun harus dilakukan bersama militer Australia.

FLIR SAFIRE III

Spoiler for :


Bagi Puspenerbal sendiri, pesawat baru ini akan dikonsentrasikan di Perairan Aru dan wilayah perbatasan Indonesia-Malaysia dan Indonesia-Filipina. Maklum, di wilayah perbatasan, penyelundupan masih kerap terjadi; sementara di Aru, pencurian ikan oleh kapal asing diakui masih sulit diberantas. Dengan FLIR versi SAFIRE III, ungkap sumber Angkasa, CN235 Patmar sanggup mengidentifikasi kapal pelaku penyelundupan atau pencurian ikan dari ketinggian 4.000 kaki. Data identitas ini selanjutnya bisa dikirim real-time ke KRI terdekat untuk penindakan yang lebih cepat.
FLIR SAFIRE III juga bisa "menembakkan" laser untuk mengukur jarak pesawat dengan sasaran. "Ini adalah kelebihan lain dari FLIR terbaru yang terpasang di perut CN235 Patmar. Kemajuan teknologi telah membuat kemampuan peralatan terus meningkat. Dengan posisi radar di perut, kini kami juga bisa melihat sasaran di belakang pesawat," jelasnya sembari membandingkan dengan posisi radar sebelumnya di moncong pesawat yang hanya bisa melihat ke depan, kiri dan kanan pesawat.
Tapi, bukankah penempatan dome radar di bawah membuat drag menjadi lebih besar? Betul, sergah Direktur Teknologi Dr. Andi Alisjahbana kepada Angkasa. Üntuk itulah di ujung sayap utama sekarang kami tambahkan winglet. Sayap kecil ini bisa meredam sampai 10 persen dari drag, jadi balance-lah," ungkapnya.


sumber = http://www.angkasa.co.id/index.php/a...ng-baru-tni-al
____________________________________________________________

Dibanyakin aja yg kek gini.

Spoiler for :
semoga tambah banyak
Sdh mulai terkoneksi ya cn 235 mpa dan KRI. Bagus lah
tinggal penindakannya nih yg harus lebih optimal....
The Multi-Mission Imaging Solution for Land and Air Applications

Star SAFIRE IIIThe Star SAFIRE® III is one of the world’s most popular gyro-stabilized EO/IR systems. Carrying seven payloads and tested/qualified beyond Mil Specs, this system is the workhorse for airborne, land and maritime force protection and medevac in hotspots around the world. Over 500 Star SAFIRE III’s have been delivered to the U.S. military, NATO and nations worldwide.

FEATURES

> Multi-mission capable
> High-resolution color spotter scope
> Matched multi-FOV optics
> Image intensified low-light camera
> Image blending
> Reliable 24/7 operation
> Optimized usability
> Multiple laser payloads
> Maintain Star SAFIRE family compatibility
> Commercially developed, MIL qualified

BENEFITS

> Can be used in applications as diverse as land force protection, shipboard open ocean and littoral patrol, and long range airborne reconnaissance
> Extends identification range performance by providing maximum detail from covert stand-off distances
> All cameras feature multiple FOVs maintaining situational awareness while also achieving long range performance and enabling Image Blending
> Brings true all day and all night imaging capability in multiple wavebands, and forms the basis for image blending
> Combine critical spectral information from IR imager with image intensified low-light camera or long range spotter scope
> High MTBF and proven combat survivability in demanding arctic and desert environments
> View and track ground locations using the fully-embedded IMU; follow moving targets with the multi-mode Autotracker
> Covertly illuminate wide areas, point out distant targets to other forces, and determine target distance and location
> Total cable compatibility allows operators to upgrade existing Star SAFIRE family installations with plug-and-play simplicity
> All-weather design is qualified to the most demanding requirements of MIL-STD-810 and 461


Brosur elektroniknya

Flir Safire iii LTR
Flir Safire iii A4
makin joss wae emoticon-Matabelo
Tinggal nunggu yg AEW
Sorry gan dopost.. :yb
Mudah2n 2 temannya lg cepat bisa bergabung....

(ASK)Apa bedanya dgn CN-235 MPA TNI-AU??

Gan, Kalo ane liat di Wikipedia, TNI-AU juga punya 3 biji CN-235 MPA. Pertanyaan ane, apa bedanya dgn MPA TNI-AL yg ini?? Kesannya yg ini lumayan disorot. Thanks sebelumnya emoticon-Cendol (S)
Quote:Original Posted By dellealpi82
Gan, Kalo ane liat di Wikipedia, TNI-AU juga punya 3 biji CN-235 MPA. Pertanyaan ane, apa bedanya dgn MPA TNI-AL yg ini?? Kesannya yg ini lumayan disorot. Thanks sebelumnya emoticon-Cendol (S)


wing tip, radar di bawah perut, sistem jeroan yang beda, cek aja di artikel ini

CN-235 MP/MPA Maritime Patrol Aircraft, Spain / Indonesia

The AirTech CN-235 maritime patrol aircraft has been developed in two versions with different avionics systems: the CN-235MP Persuader developed in Spain by CASA EADS and the CN-235MPA developed in Indonesia by Dirgantara (formerly IPTN). The maritime patrol variant is in service with: Spain, Ireland and Turkey (manufactured by EADS CASA) and Indonesia, Brunei and UAE (manufactured by Dirgantara).
“The AirTech CN-235 maritime patrol aircraft has been developed in two versions: the CN-235MP Persuader and the CN-235MPA.”

AirTech, or Aircraft Technology Industries, was formed by CASA (now EADS CASA of Spain) and IPTN (now Dirgantara) of Indonesia to develop the CN-235 aircraft which has been built in many versions for civil and military missions. First flight of the CN-235 was in 1983 and the aircraft entered service in 1988. Over 230 of all versions of CN-235 are in service and have accumulated more than 500,000 flight hours.

In July 2002, the Lockheed Martin / Northrop Grumman team was awarded the contract for the US Coastguard’s Deepwater program, which includes 35 new fixed-wing maritime patrol aircraft. The USCG selected the EADS CASA CN-235-300M for this requirement.

In February 2004, prime contractor Lockheed Martin received a contract to deliver an initial two CN-235-300 maritime patrol aircraft. A further five aircraft were ordered in May 2007. The first aircraft, designated HC-235A, was delivered to Lockheed Martin, for integration of the mission systems, in December 2006. Operational evaluation will begin in 2007. All 36 aircraft are to be in service by 2017.

In December 2002, the Columbian Navy ordered two CN-235 for patrol and anti-drug trafficking missions. In April 2005, Venezuela ordered two CN-235 maritime surveillance aircraft and in January 2006, Thailand placed an order with Dirgantara for ten aircraft, six for the Ministry of Defence and four for the Ministry of Agriculture. In December 2007, Spain ordered two CN-235 maritime patrol aircraft for the Guardia Civil, for delivery 2008–2009. One CN-235 MPA aircraft was delivered by Dirgantara to the Indonesian defence ministry in June 2008.

DESIGN
The aircraft is of conventional semi-monocoque design and mainly aluminium alloy construction. Composite materials, Kevlar and glass fibre have been used extensively in the construction of the wing and tail leading and trailing edges, engine nacelles and the nose radome.

MISSION SYSTEMS

The two manufacturers, CASA EADS in Spain and Dirgantra in Indonesia, supply the aircraft with different mission systems. The Spanish developed CN-235 MP Persuader is fitted with the Northrop Grumman APS-504 (V) 5 radar. The Indonesian developed CN-235 MPA is equipped with the Seaspray 4000 from BAE SYSTEMS, the AN/APS-134 from Raytheon or the Ocean Master 100 from Thales.

CN-235 MP PERSUADER

The Spanish-built Persuader has been in service with the Irish Air Corps since 1991. Spain has ordered four Persuaders. In 1998 Turkey ordered six for the Turkish Navy and three for the Turkish Coast Guard, the first of which was delivered in November 2001.

The aircraft will be based at Cengiz Topei, the Turkish Naval Air Base. The Coast Guard is under the operational control of the Turkish Ministry of the Interior, but in times of crisis or war, the Coast Guard is under the command of the Chief of the Turkish Navy.

Turkey negotiated an agreement for the assembly of the aircraft for Turkey and for export by Turkish Aerospace Industries Inc (TAI) at Ankara. TAI had previously manufactured 50 transporter versions of the CN-235 between 1991 and 1998.

The aircraft is equipped with a FLIR Systems FLIR-2000HP forward looking infrared night vision system. The FLIR pod is mounted under the nose of the aircraft. Northrop Grumman (Litton) supplied the AN/ALR-86(V) electronic support measures and the APS-504(V)5 radar.

Nine Turkish Navy and Coastguard CN-235 aircraft are to be fitted with the Thales AMASCOS system, which also equips Indonesian Air Force aircraft. Work is to be completed in 2006.

CN-235 MPA

The Indonesian Ministry of Defence and Security ordered 24 CN-235 aircraft, including six for the Indonesian Navy maritime reconnaissance squadron and three for the Indonesian Air Force.

THALES and IPTN signed a Memorandum Of Agreement in May 2000 for the supply of three CN235 aircraft manufactured by IPTN and equipped with AMASCOS from Thales Airborne Systems, to the Indonesian Air Force. The AMASCOS Airborne Maritime Situation Control System includes the Ocean Master search radar produced by Thales and EADS Deutschland, the Elettronica ALR 733 radar warning receiver, the Chlio thermal imager developed by Thales Optronique, the Gemini navigation computer from Thales (formerly Sextant) Avionics and the AN/ASQ-508 Magnetic Anomaly Detection (MAD) system from CAE.

There are three hardpoints under each wing that can carry Harpoon anti-ship missiles. The Indonesian maritime patrol version can be fitted with two Mark 46 torpedoes or Exocet M-39 air-launch anti-ship missiles.

CN-235 MPA FOR BRUNEI
Brunei has ordered three Indonesian developed versions of the aircraft. Boeing is contracted as the Argo Systems Integrator. The aircraft are equipped with an FLIR Systems AN/AAQ-21 Safire FLIR, a BAE SYSTEMS Sky Guardian electronic support measures electronic warfare system and a AN/APS-134 radar. The information friend or foe system fitted on the aircraft is the Cossor 3500 IFF.

CN-235 MPA FOR UAE
The United Arab Emirates placed an order for four Indonesian developed CN-235 MPA aircraft in 1998. The aircraft is equipped with the Thales AMASCOS 300 with Ocean Master 100 radar for surveillance, maritime patrol, anti-surface and anti-submarine warfare.

HC-235A

The HC-235A aircraft for the US Coast Guard have a Rockwell Collins avionics suite, including four 6in x 8in active matrix liquid crystal multi-function displays and communications, navigation and surveillance systems to meet air traffic management requirements.

Sensors include FLIR Systems Star Safire III thermal imaging system and Telephonics APS-143C search radar.

NAVIGATION
The aircraft is equipped with a Trimble TNL7900 Omega global positioning system and a Northrop Grumman (formerly Litton) LN92 ring laser gyroscope inertial navigation system.

ENGINES
Two General Electric CT&-9C3 turboprop engines each developing 1,305kW, are wing-mounted in composite nacelles. The engines produce 1,394kW with automatic power reserve. The engines drive Hamilton Sundstrand 14RF-21 four-bladed, constant speed, full feathering, reverse pitch propellers, diameter 3.35m. The propellers are of glass fibre construction with a metal spar and urethane foam core.

Spesification CN-235 MP/MPA
Dimensions:
Length 21.4m
Height 8.18m
Wingspan 25.81m
Tail Plane Span 11m
Cabin Dimensions:
Length 9.65m
Height 1.88m
Width 2.7m
Floor Area 22.8m²
Volume 43.2m³
Weights:
Maximum Take-Off Weight 15,400kg
Fuel Capacity 5,264l
Performance:
Maximum Cruise Speed 455km/h
Take-Off Distance to 50ft, (Sea Level, ISA, MTOW) 754m
Landing Distance From 50ft (Sea Level, ISA, MTOW) 603m
Endurance Over 8 hours

Featured Suppliers:
Ultra Electronics BCF
Saft, Industrial Batteries Group

Quote:CN235-220 Patmar: Elang Baru TNI AL
denger2 punya Kroya yang sering rusak itu, jadi khawatir sama punya AL, apalagi masih 4 lagi dalam pesanan
Quote:Original Posted By michaelayub
denger2 punya Kroya yang sering rusak itu, jadi khawatir sama punya AL, apalagi masih 4 lagi dalam pesanan


Omongan politisi demen Kickback you dengerin mentah mentah emoticon-Ngakak
Radar pada Patmar yg baru CN - 235 "Elta"buatan Elisra Israel .
Yg jadi pertanyaan, bagaimana dg dukungan suku cadang untuk sistimnya?
Jangan sampai terjadi seperti sistim yg terpasang di C-212 patmar TNI - AL yg rusak tapi suku cadangnya sdh obsolute, alias kita di paksa untuk beli sistim baru dan lupakan sistim yg rusak.
Kalau ndak ya harga suku cadangnya muaaahal sekali dengan alasan harus memulai lagi dari awal untuk pembuatannya.
Quote:Original Posted By boleroes11
Radar pada Patmar yg baru CN - 235 "Elta"buatan Elisra Israel .
Yg jadi pertanyaan, bagaimana dg dukungan suku cadang untuk sistimnya?
Jangan sampai terjadi seperti sistim yg terpasang di C-212 patmar TNI - AL yg rusak tapi suku cadangnya sdh obsolute, alias kita di paksa untuk beli sistim baru dan lupakan sistim yg rusak.
Kalau ndak ya harga suku cadangnya muaaahal sekali dengan alasan harus memulai lagi dari awal untuk pembuatannya.


elisra? emoticon-Bingung (S)
o ya gimana nasib mission suite buatan pt len?
Quote:Original Posted By madokaichi


Omongan politisi demen Kickback you dengerin mentah mentah emoticon-Ngakak


Itu yg punya AU beneran punya MAD? Bawa torpy sama AShM juga? Wah mantep bisa ASuW sama ASW dong emoticon-Belo
Punya AL kok ga ya? emoticon-Bingung (S):
Quote:Original Posted By suyab


elisra? emoticon-Bingung (S)
o ya gimana nasib mission suite buatan pt len?


Jelas-jelas pake radar Ocen master dari Thales, dibilang Elbit Elisra lagi sama mbah nggak tahu diri itu emoticon-Ngakak emoticon-Ngakak
Quote:Original Posted By bendo.123
Spoiler for :


Emang yg ini punya Patmar yg baru?
Quote:Original Posted By bendo.123
Spoiler for :

Itu bukan cockpit CN235-220 MPA TNI-AL gan....

Cockpit CN235-220 MPA TNI-AL:

Quote:CN235-220 Patmar: Elang Baru TNI AL

http://arc.web.id/berita/574-kado-un...spenerbal.html


Btw sebenarnya ini trit repost dari postingan saya disini:

http://www.kaskus.co.id/thread/524b9...an-cn235-mpa/6