alexa-tracking

Main Content

1024
1024
KASKUS
51
244
https://www.kaskus.co.id/thread/5261f8980d8b46867c000011/future-wars-usaf-latihan-tempur-tanpa-gps-dan-datalink
Thumbs up 
[FUTURE WARS] USAF latihan tempur tanpa GPS dan Datalink
Pilots shut off GPS, other tools to train for future wars
Oct. 17, 2013 - 11:24AM.

[FUTURE WARS] USAF latihan tempur tanpa GPS dan Datalink

WASHINGTON — Air Force fighter and bomber crews owe much of their success in Iraq and Afghanistan to their reliance on a collection of high-tech tools: GPS, data links, communications and radar.

But with the drawdown and the pivot to the Pacific, the Air Force is preparing for new enemy threats and has been asking a new question: What happens when those tools are taken away?

“Anything more than eight feet off the ground we owned in Iraq and Afghanistan. We did. We could operate with impunity,” Gen. Herbert “Hawk” Carlisle, Pacific Air Forces commander, said this summer. “The potential in other environments to have that kind of sanctuary is nonexistent.”

Instead, the Air Force is preparing for conditions it terms anti-access, area-denial: when air assets are needed against an enemy with the ability to deny capabilities such as GPS.

“Our adversaries have taken careful note, they’ve been investing in asymmetric capabilities,” Gen. Mike Hostage, commander of Air Combat Command (ACC), said recently at the Air Force Association’s Air and Space Conference.

So beginning in 2010, ACC began “Readiness Project 2,” which focuses training at home toward fighting in a contested environment, with pilots using simulators and real-life exercises to be more capable of operating without the tools they have relied on, and to be able to operate in a situation where “such an asymmetric attack will not stop us. It will only piss us off,” Hostage said.

Training to operate in a threatened environment isn’t easy.

“If I want to deny a GPS ability, I can’t just do that in the States,” said Lt. Col. Chris Plourde, the ACC flight operations B-1 functional manager. “We have airliners flying in and around the same airspace.”

For fighter and bomber pilots to get real-world experience at a range, such as the Utah Test & Training Range near Hill Air Force Base, there needs to be 90 days of coordination for the time over the range. The logistical problems, and budget restrictions, have pushed the training to simulators.

“That becomes a huge hindrance there,” Plourde said.

ACC fighter and bomber crews have similar requirements for training in contested environments: denied GPS, denied communications and denied data links. Crews plan on what backup systems they can use or what weapons they can use for a simulated bombing run. If GPS is out, laser-guided munitions are needed.

Plourde compares the decisions to those of a football team on the field. If the stadium is loud and you can’t call plays, does the team have hand signals it can use?

Officials could not provide specifics on exercises or the number of training flights, citing security risks, but Plourde said the training is a constant focus for fighter and bomber crews.

“If you always train in a benign environment, we aren’t going to be ready for that contested environment,” he said.

At Edwards Air Force Base, Calif., a pilot at the Air Force’s Test Pilot School is taking on the challenge of contested environment training himself. For his thesis, Capt. David Levene, an F-15E weapons systems officer, worked with the Air Force Institute of Technology to created an algorithm that would calculate realistic GPS jamming effects directly on the aircraft’s equipment, without affecting other aircraft in the area.

The project, the Simulated Programmable Aircraft-Embedded Jammer — known as SPACEJAM — is focused on hardware in a modified AE-4 antenna electronics unit, which receives the GPS signal from the antenna and can simulate the effect of jamming on the aircraft’s GPS receiver.

“The jammers are simulated, but the jamming is real,” Levene said in an Air Force release on his project. “It’s really jamming your aircraft’s system, based on the effects of a configurable laydown of simulated jammers.”

The program is in the test phase, with eight flights planned. The first flight took place Sept. 10 and focused on how the system would perform in a high-G environment, with future tests studying the impact of jamming on navigation, the targeting pod and GPS-guided munitions, according to the Air Force. Now, jamming of the system for training is controlled by the weapons systems officer or flight test engineer, but officials hope soon it will be operated by the pilot.

“The testing we’re doing now has never been done before,” Levene said. “My hope for the future is that every military aircraft will include a navigation system that can be jammed for training purposes.”

In Pacific Air Forces, officials are looking at the impact of a contested environment on a different aspect of an air war: the control center. For the past 13 years, the Combined Air Operations Center at al-Udeid Air Base, Qatar, has controlled the air wars over Iraq and Afghanistan without any threat. But with the pivot to the Pacific, the Air Operations Center at Joint Base Pearl Harbor-Hickam, Hawaii, is planning for the challenge of a contested environment.

Officials at Hickam are working on how to face that threat, how to make the communication with a battle communications node-equipped aircraft layered and how to prioritize satellite transmissions to ensure that the most important information is getting through, Carlisle said.

“So if we go down to a thin blue line of communications, how do we prioritize and make sure that we’re passing the right information at the right time and not superfluous information or less important information?” Carlisle said. “Then how do we work in degraded ops when we can’t talk?”

In that command, units are working through plans for if they lose communication and how to operate autonomously until communication returns, Carlisle said.

“We’re working all those things ... knowing that again, going all the way back to 1991, adversaries know how well we do when we have that kind of communications and that kind of control,” he said. “So any potential adversary, wherever they’re at, is going to try to deny us that.”

http://www.airforcetimes.com/article...in-future-wars

****************************************************************************************

Prepare for Future wars........
Kalo begini, bukannya TNI-AU lebih jago, soal latihan tanpa datalink dan GPS?? emoticon-Cendol (S)

Gak bisa dipungkiri pesawat tempur jaman sekarang, banyak diisi oleh gadget-gadget elektronik, yg membuat pilot bergantung kepadanya emoticon-Cape d... (S)


EMP fries everything? ato chip made in china yg jadi alasan kekhawatiran? ato kemampuan peluncuran rudal/senjata anti satelit? emoticon-Amazed
Apakah ini artinya Klingon Empire benar2 ada?emoticon-Takut (S)
Quote:Original Posted By cherrybombers
EMP fries everything? ato chip made in china yg jadi alasan kekhawatiran? ato kemampuan peluncuran rudal/senjata anti satelit? emoticon-Amazed


mungkin amerika nyadar, ketika latihan perang sama korsel, GPS nya gak berfungsi semua gara-gara di jamming sama korut

Quote:
North Korean jamming of GPS shows system’s weakness

By Shaun Waterman-The Washington Times Thursday, August 23, 2012

U.S. and South Korean military commanders will be on the lookout for North Korean efforts to jam GPS signals as they take part in exercises on the divided peninsula this week and next.

North Korea repeatedly has jammed GPS signals in South Korea, which has “very serious implications” because U.S. and South Korean military system rely on the navigation system, said Bruce Bennett, a North Korea scholar for the California think tank Rand Corp.

The jamming also underscores the vulnerability of a satellite-based tool on which civilian systems from car navigation to air traffic control rely upon.
North Koreans have used Russian-made, truck-mounted jamming gear near the border to disrupt low-power GPS signals in large swaths of South Korea. By broadcasting powerful radio signals on the same frequencies as the satellites, the jammers drown out the GPS signals.

Mr. Bennett said the jamming has occurred three times in the past two years and has coincided with joint U.S.-South Korean military exercises.


http://www.washingtontimes.com/news/...ness/?page=all
Quote:Original Posted By pecotot


mungkin amerika nyadar, ketika latihan perang sama korsel, GPS nya gak berfungsi semua gara-gara di jamming sama korut



btw, bukannya dah ada sigint duluan? jadi ketauan posisi2 pemancar jammer itu ada, dan di jadiin first target sebelum masuk ke korut seandainya terjadi perang. plus doktrin shock and awe US kan menyerang tempat2 vital dan pertahan dulu..
hmm skenario karena dulu kena jamming ma korutemoticon-Bingung (S)
Klo ane pikir karena kejadian kemaren US br sadar klo semua chip ic elektronik yang ada di dunia itu klo gak buatan cina yah buatan taiwan sama korea emoticon-Smilie
apalagi kejadian yg ic di pentagon itu bener2 malu2in dimana ic cina di ala2 pertahanan pentagon disispin ic buat ngirim data2 rahasia ke pabrik icnya dibuat n boikot cina ke US atas ic2 militer br2 ini
prepare kalau satelit GPSnya di DongFeng gan...emoticon-Thinking
Quote:Original Posted By pecotot


mungkin amerika nyadar, ketika latihan perang sama korsel, GPS nya gak berfungsi semua gara-gara di jamming sama korut



usa gak pake GPS anti-jam receiver ya? emoticon-Bingung (S)

Electronic warfare...bukannya tanpa kelemahan...

Kelak semua tentara yang bertempur akan kembali ke cara original PD II..

berhadap2 an...dan kelak sejarah akan mencatat siapa yang paling akhir berdiri...
future wars tanpa datalink? berarti pengguna alutsista gado gado sudah siap untuk future wars emoticon-Recommended Seller
Quote:Original Posted By reinhard5490
future wars tanpa datalink? berarti pengguna alutsista gado gado sudah siap untuk future wars emoticon-Recommended Seller


Datalink is for pussies
emoticon-Cool
Komcot baru laki!
Quote:Original Posted By cherrybombers


btw, bukannya dah ada sigint duluan? jadi ketauan posisi2 pemancar jammer itu ada, dan di jadiin first target sebelum masuk ke korut seandainya terjadi perang. plus doktrin shock and awe US kan menyerang tempat2 vital dan pertahan dulu..


Dan musuh yang pinter itu pasti nyembunyiin jammernya dan melaksanakan Emission control yang ketat.

Atau lebih parah menjadikan aset-aset SIGINT AS sebagai sasaran lebih dulu . E-3, Gombalhok, E-8 itu semuanya soft target yang nggak bisa menghindari rudal, apalagi RCS mereka tinggi. Nggak usah sulit-sulit, modifikasi S-200 keluaran tahun 1967 dengan kepala pandu anti radiasi itu sudah cukup. Memaksa semua aset diatas untuk beroperasi diluar jangkauan efektif surveillance mereka.

Resikonya adalah akan ada area yang tidak tersurvey, menjadikan itu surga aman bagi lawan.

Lalu kalau pertempuran udara, AEW hilang...Datalink di jamming ya sudah kembali ke WWII dimana every plane for himself..dan bergantung penuh pada kemampuan pesawat dan pilot itu sendiri.

Quote:Original Posted By cherrybombers
EMP fries everything? ato chip made in china yg jadi alasan kekhawatiran? ato kemampuan peluncuran rudal/senjata anti satelit? emoticon-Amazed


Kemungkinan besar skenario kalo satelite GPSnya lumpuh, kemungkinan itu muncul karena senjata laser anti satelit makin maju, selain itu kemaren habis lihat China ngetes roket solid propelant KZ (Kuai Zou/quick launch) yg disinyalir Amerika sbg roket peluncur satelit kondisi darurat, mirip mobile ICBM tapi buat launch satelit dalam waktu singkat, itu berarti ada skenario saling melumpuhkan satelit pemandu.
Quote:Original Posted By mengkom


Datalink is for pussies
emoticon-Cool
Komcot baru laki!


berperang pake datalink?
bagaikan ujian trus nyontek di hp emoticon-Ngakak
Quote:Original Posted By Stealthflanker


Dan musuh yang pinter itu pasti nyembunyiin jammernya dan melaksanakan Emission control yang ketat.

Atau lebih parah menjadikan aset-aset SIGINT AS sebagai sasaran lebih dulu . E-3, Gombalhok, E-8 itu semuanya soft target yang nggak bisa menghindari rudal, apalagi RCS mereka tinggi. Nggak usah sulit-sulit, modifikasi S-200 keluaran tahun 1967 dengan kepala pandu anti radiasi itu sudah cukup. Memaksa semua aset diatas untuk beroperasi diluar jangkauan efektif surveillance mereka.

Resikonya adalah akan ada area yang tidak tersurvey, menjadikan itu surga aman bagi lawan.

Lalu kalau pertempuran udara, AEW hilang...Datalink di jamming ya sudah kembali ke WWII dimana every plane for himself..dan bergantung penuh pada kemampuan pesawat dan pilot itu sendiri.



Omnirole stroooong...................... emoticon-Ngacir
Quote:Original Posted By Stealthflanker


Dan musuh yang pinter itu pasti nyembunyiin jammernya dan melaksanakan Emission control yang ketat.

Atau lebih parah menjadikan aset-aset SIGINT AS sebagai sasaran lebih dulu . E-3, Gombalhok, E-8 itu semuanya soft target yang nggak bisa menghindari rudal, apalagi RCS mereka tinggi. Nggak usah sulit-sulit, modifikasi S-200 keluaran tahun 1967 dengan kepala pandu anti radiasi itu sudah cukup. Memaksa semua aset diatas untuk beroperasi diluar jangkauan efektif surveillance mereka.

Resikonya adalah akan ada area yang tidak tersurvey, menjadikan itu surga aman bagi lawan.

Lalu kalau pertempuran udara, AEW hilang...Datalink di jamming ya sudah kembali ke WWII dimana every plane for himself..dan bergantung penuh pada kemampuan pesawat dan pilot itu sendiri.



oooww, ternyata semua racun ada obatnya.. emoticon-Big Grin

Quote:Original Posted By Ardent99


Kemungkinan besar skenario kalo satelite GPSnya lumpuh, kemungkinan itu muncul karena senjata laser anti satelit makin maju, selain itu kemaren habis lihat China ngetes roket solid propelant KZ (Kuai Zou/quick launch) yg disinyalir Amerika sbg roket peluncur satelit kondisi darurat, mirip mobile ICBM tapi buat launch satelit dalam waktu singkat, itu berarti ada skenario saling melumpuhkan satelit pemandu.


masih menerka2 juga, yg jelas ada alasan jelas kenapa latihan pilot nya back to basic...
Quote:Original Posted By cherrybombers


oooww, ternyata semua racun ada obatnya.. emoticon-Big Grin



masih menerka2 juga, yg jelas ada alasan jelas kenapa latihan pilot nya back to basic...


Kalau negara2 pemilik satelit pemandu terlibat perang habis2an pasti satelit pemandunya yg dimatiin dulu, begitu mendekat ke wilayahnya langsung di intersep dgn ASAT. Yg punya dia jg bakal di intersep oleh lawan. Kalo satelit pmandu mati semua senjata2 modern jd hilang banyak efektivitasnya.

negara2 maju kl perang uda sampe luar angkasa.
Quote:Original Posted By axelrain


berperang pake datalink?
bagaikan ujian trus nyontek di hp emoticon-Ngakak


Dan sekarang, ponselnya harus ditaruh di luar. emoticon-Ngakak

hehe, AS sudah ada arah pengambilan kebijakan ke arah situ meskipun militernya adalah yang termaju di dunia.
Tingtengnya bener2 berguna.
Quote:Original Posted By Stealthflanker


Dan musuh yang pinter itu pasti nyembunyiin jammernya dan melaksanakan Emission control yang ketat.

Atau lebih parah menjadikan aset-aset SIGINT AS sebagai sasaran lebih dulu . E-3, Gombalhok, E-8 itu semuanya soft target yang nggak bisa menghindari rudal, apalagi RCS mereka tinggi. Nggak usah sulit-sulit, modifikasi S-200 keluaran tahun 1967 dengan kepala pandu anti radiasi itu sudah cukup. Memaksa semua aset diatas untuk beroperasi diluar jangkauan efektif surveillance mereka.

Resikonya adalah akan ada area yang tidak tersurvey, menjadikan itu surga aman bagi lawan.

Lalu kalau pertempuran udara, AEW hilang...Datalink di jamming ya sudah kembali ke WWII dimana every plane for himself..dan bergantung penuh pada kemampuan pesawat dan pilot itu sendiri.

wah racun kuatnya ada obatnyaemoticon-Matabelo