alexa-tracking

... Hayu Urang Mumule Basa Karuhun ...

Main Content

1024
1024
KASKUS
51
244
https://www.kaskus.co.id/thread/000000000000000005180008/hayu-urang-mumule-basa-karuhun
... Hayu Urang Mumulé Basa Sunda Basa Karuhun Urang ...
... Hayu Urang Mumule Basa Karuhun ...

Hampunten sateuacanna ka baraya sadaya...

Alhamdulillah, gening dina kaskus regional bandung teh seueur kénéh anu merhatoskeun kana basa atanapi budaya sunda. Simkuring reueus pisan ningalna, aya nu ngaguar kamus kecap dina basa sunda, aya ogé nu ngaguar babasan, aya ogé nu umajak pikeun ngamumulé basa sunda, nyakitu deui nu gogonjakan atanapi heureuy.

Kajurung ku kacintaan simkuring kana basa sunda sareng étang-étang ngiring ngamumulé basa karuhun urang, ditambih ku rasa honcéwang tur sedih kacida nempo kaayaan ayeuna di sabudeureun urang anu tos langka ngadangu kecap sareng paripolah nu matak tumaninah kana manah.

Contona (ieu ogé di sabudeureun rorompok), budak leutik (balita) téh langka nu diajarkeun ngomong (basa) cara urang sunda tapi seuseueurna mah indonesia-an wé da méh téréh cenah, atawa ngajarkeuna wawaréhan teu kabeh (sawaréh sunda sawaréh indonesia) pan jadi teu puguh, panginten dulur gé sering ngadangu :
  • diem jangan nangis aja, gandéng tau...!!!
  • éh ari kamu, saya cari-cari dari tadi ari gok dihareupeun...!!!
  • baru tau kan ??? yéé samaruknya saya teh ngabobodo...

Aya ogé nu nyarios sunda, mung kadanguna kieu :
  • ééhh anjing, timana wae ari sia kehed !
  • goblog pisan jelema teh, piraku ku ain kudu diteureuy mah !
  • aseep, pang nyokotkeun péso di dapur kéhéd !

Upami dina paripolah :
  • loba budak nu calutak ka kolotna
  • loba kolot nyontoan teu hadé ka budakna
  • babasaan kolot jeung budak teu matut
  • jeung sajabana

Tah, dina basa sunda aya nu disebat undak-usuk, nyaéta nerapkeun basa dina tingkatan nu luyu jeung kaayaan urang ayeuna (keur ngomong atawa keur make bahasa). Lamun urang geus biasa make undak-usuk basa nu bener (basa / lisan anu diatur) Insya Alloh saeutik lobana bakal nepa kana paripolah urang ogé (anu di atur ku budaya/étika dugi ku agama).

Tujuan ayana Tatakrama Basa Sunda téh nyaéta teu aya sanés pikeun silih hormat atawa silih ajénan jeung papada jalma. Jadi lain jang ngabéda-bédakeun harkat jeung darajat jalma saperti jaman féodal. Tah kukituna omongan kakara disebut hormat upama dibarengan ku :
  1. Lisan (kecap)
  2. Pasemon
  3. Rengkuh jeung peta
  4. Lentong

Kusabab éta sim kuring umajak ka dulur-dulur hayu urang rémekeun deui basa jeung budaya karuhun urang téh, malah mandar jadi kahadéan keur urang jeung turunan urang sadaya.

Kanggo munggaran simkuring badé sakedik nyontoan :
Basa Loma_______Basa Lemes_______Basa Lemes
________________(keur sorangan)__(keur batur)
Dahar___________Neda_____________Tuang
Balik/Mulang____Wangsul__________Mulih
Indit/miang_____Mios_____________Angkat
Nyaho___________Terang___________Uninga
Saré____________Mondok___________Kulem
Amit/amitan_____Permios__________Permios
Cageur__________Pangésto_________Damang


Ngeunaan kecap sulur (nu sok rada pabeulit) mangga uningaan didieu
Conto kecap nu nganggo hurup é, e sareng eu, mangga uningaan palih dieu
Sabangsaning ngaran kekembangan mangga uningaan dipalih dieu
Sabangsaning ngaran anak sasatoan mangga uningaan dipalih dieu
Rupa-rupa diuk di palih dieu
Rupa-rupa leumpang di palih dieu

Kanggo nu langkung lengkep mangga di uningaan di palih dieu

Bilih kidulur aya anu badé nambihan, sim kuring kalintang bingahna....
Di antos.......

Kanggo nu kagungan FB ieu link [URL="http://www.facebook.com/group.php?gid=153770201318273&v=app_2373072738&ref=ts#!/group.php?gid=153770201318273&v=wall"]FB Mumule basa karuhun[/URL]

Kanggo huruf sunda nu langkung lengkep mangga uningaan dipalih dieu :
http://id.wikipedia.org/wiki/Aksara_Sunda_Baku

Kanggo konfersi huruf latin ka aksara sunda :
http://sabilulungan.org/aksara/

Kanggo font sunda :
http://sabilulungan.org/aksara/files...code-1.0.5.ttf

Kanggo kamus basa sunda di palih dieu :
http://kamus-sunda.com/

Uningaan oge palih dieu...
Quote:
Tambihan ti baraya urang emoticon-Smilie

Quote:


Bilih aya nu bade.... kintunan ti dulur urang yeuh

Quote:
Alhamdulilah aya nu ngadamel thread iyeu...
hayu ah urg ngamumule bahasa karuhun iyeu,ulah dugika leungit...
kusaha deui atu di lestarikeun upami sanes ku urg,urg sunda nyalira...

emoticon-Sundul: emoticon-Sundul: emoticon-Sundul:

emoticon-Sundul: emoticon-Sundul: emoticon-Sundul:
Quote:


Leres pisan kang, upami teu ku urang kedah kusaha deui nya?
Mangga kang ditambihan, supados langkung lengkep tur sampurna...
suku ---- sampean
Alhamdulillah aya dulur anu sami2 reueus gening kana basa sunda

nepangkeun kang abdi KoGar (Koboy Garut) emoticon-Ngakak

da muhun pisan kang abdi oge rumaos ieu teh basa sundana mung kenging mulungan ti sepuh2 terutami aki sareng nini sok sanos aki sareng nini tigigir, alhamdulillah basa sundana ku abdi dipulungan

mangga di lajeng ah.....
[QUOTE='[d3KiL];272410665']suku ---- sampean[/QUOTE]

Quote:


Haturan ka akang2 nu tos rurumpaheun ka ieu trit...
Mangga bade nambihan
abdi asa isin kang..
jadi urang sunda, ngan sundana belepotan keneh.. emoticon-Embarrassment
(kira-kira belepotan basa sundana naonnya??)

upami sahari-hari ge di bumi nganggo sunda kasar mun teu sunda biasa wae. eta ge sok teu kahaja kacampur sareng basa Indonesia. . maklum urang karawang.. hehe.. emoticon-Malu
sae pisan kang impo na
sok matak panas ceuli upami ngadangu jalmi nu nyarios kasar teh
komo deui upami aya nu tos nyarios bari jeung nyebatan nami sasatoan

mugi2 mangpaat kanggo kaskuser urang sunda nu sanesna
emoticon-Angkat Beer
Quote:


Mugi janten mangpaat kanggo sadaya, urang sami2 diajar deui...
belepotan panginten tiasai digentos ku pabeulit, upami teu lepat.
Nuhun kang tos rurumpaheun kadieu... \temoticon-Shakehand2

Quote:


Alhamdulillah upami ka anggo mah, mangga atuh kang ditambihan supados langkung seueur alaeun na.
Hatur nuhun kana rojongan na kang...\temoticon-Shakehand2
hayu kang.. urang sami2 weh atuh..
ngan kumaha carana nya??

upami mung maca hungkul teras.. teu diamalkeun mah sami keneh..
rada sesah pami kikieuan hungkul.. (hapunten ngawagel).. kedah aya (minimalnamah) eksyen (action) hehehe.. emoticon-Big Grin
Quote:


Sae pisan tah pamendak teh... namung eksyen-na kedah kumaha nya, manawi ti baraya kaskuser aya ny gaduh bongbolongan nu jitu?

Tapi kumaha upami samentawis dina thread ieu urang atanapi sah wae papada ngajengjkeun perkawis basa sunda, teras di waler ku baraya nu langkung terang kana perkawis anu di ajengkeun...

Atanapi aya pemendak nu sanes, mangga diantos pisan...
ari didieu teu bisa kitu nyieun
e biasa
e pepet

aya nu apal carana??
Quote:


é taling maksadna kang ? sapertos céngék, upami na komputer mah kantun buka character map, upami dina handphone sapertosna langkung gampil...
Teras upami e pepet mah diserat biasa sanes?
Quote:


amiin..

sae pisan yeuh kang thread teh \temoticon-thumbsup

sakantenan bade ngring tumaros,,upami ngayuga teh naon nya??
Quote:


ooh siaap.. nuhun kang..
Quote:


tah ieu nu sim kuring can kahartos, "e" biasa sareng "e" pepet

aya benteun na nteu kang sareung "e","eu","é" ?
[QUOTE='[d3KiL];274433796']tah ieu nu sim kuring can kahartos, "e" biasa sareng "e" pepet

aya benteun na nteu kang sareung "e","eu","é" ?[/QUOTE]

Saur tiori, aya 3 rupa "e" dina basa sunda.
  1. "é" taling sapertos dina kecap : céngék, kékéséd (aya curek diluhureunna) atanapi cobék, soék, hadé, saré, sareng seueur conto nu sanésna
  2. "e" pepet, sapertos dina kecap : gereget, kesed, seseg, berebet atanapi wareg, bingkeng, pelak, ajeg, bencar, sareng sajabina
  3. "eu", sapertos dina kecap : geuleuh, beuteung, seubeuh, seureuh atanapi beukah, ageung, aseupan, sareng sajabina


Mugi tiasa kahartos, hatur nuhun
Quote:


geuningan nu rada lieur teh "e" sareng "eu" nyak...lmun di ucapkeun mah sami meureun...tp mun diterapkeun ka ketikanna make "e" apa make "eu"....
[QUOTE='[d3KiL];274469412']geuningan nu rada lieur teh "e" sareng "eu" nyak...lmun di ucapkeun mah sami meureun...tp mun diterapkeun ka ketikanna make "e" apa make "eu"....[/QUOTE]

Justru, kumargi diucakeunna benten nya diseratna ge benten...
cobi wae sami teu antawis ngucakpkeun sebel sareng geuleuh ?