- Beranda
- Komunitas
- Entertainment
- The Lounge
6 makanan ekstrim di dunia gan!


TS
mad167
6 makanan ekstrim di dunia gan!
berhubung ane suka ama makanan gan
, ane coba-coba browsing makanan,eh dapet kaya gini gan
, ini ane dapet dari blogger amlina, untuk yang bersangkutan, makasih banget atas nice infonya
1-IKIZUKURI (Japan)

Ikizukuri, bermksud 'disediakan dalam keadaan hidup'. Untuk menyediakan makanan ini , tukang masak perlu mempunyai kemahiran yg sgt tinggi kerana ikan yg disediakan haruslah dalam keadaan hidup-hidup. Tukang masak harus memotong isi sehingga terpisah dr tulang dan ikan selagi masih hidup !! apabila ada pesanan, tukang masak akan segera mengambil ikan segar yg sedang berenang2 dalam akuarium dan kemudian disisik2. setelah itu dipotong isi ikan dalam keadaan ikan tersebut hidup2 dan disajikan dalam keadaan masih menggelepas !
2-ORTOLAN (France)


Burung Ortolan adalah burung yang panjangnya enam inci dan beratnya sekitar 2 ons. Warnanya hijau zaitun dan kuning, dengan bintik merah di bahagian2 tertentu.
Cara menyediakan nya ialah burung ini ditangkap kemudian matanya dibutakan dengan ditusuk
. Seterusnya burung itu di beri makan dengan paksa dalam sangkar yang sempit sampai tidak dapat bergerak. Akibat dipaksa makan, badan burung itu mengembang sampai dua atau empat kali ganda ukuran biasanya. Setelah keliatan cukup gemuk, burung ini akan ditenggelamkan dalam Armagnac (jenis minuman keras)
Setelah itu, burung ini disajikan dengan dibakar, dan dimasukkan kedalam mulut dengan posisi kepala burung diluar. setelah itu, burung bisa dinikmati dari badan hingga kepalanya.
3-FOIE GRAS (France)


"Foie Gras" berarti "hati berlemak". Hati yg dimaksudkan biasa nya diambil dari itik atau angsa. Langkah pertama adalah dengan mengambil itik atau angsa dan diberi makan jagung secara paksa sehingga hati (liver) itik atau angsa ini mengembang enam kali ganda ukuran biasanya.
Cara memberi makanan paksa ini sangat lah sadis dan kejam. Paruh itik atau angsa ini dimasukkan pipa dengan campuran jagung dengan minyak dimasukkan ke dalam paruh dan terus kepada sistem pencernaan. Jagung berlemak yang masuk akan berkumpul di hati haiwan yg teraniaya ini. Ketika proses masukkan jagung berlemak ni, badan itik atau angsa ini diletakkan dalam kotak kayu yang sempit untuk menghalangi dari bergeraknya sang angsa atau itik. Langkah ini bertujuan untuk memudahkan proses memasukkan jagung berlemak tadi.
4-DOJO TOFU (Japan)


Makanan ini dibuat dari tahu dan loach (seperti belut).Cara penyediaan nya adalah dengan memasak air sampai panas.setelah itu dimasukkan tahu ke dasar panci. sehabis itu masukkan belut2 tadi. Belut-belut ini akan mencoba menyelamatkan diri dibawah tahu untuk lari dari kepanasan air tersebut.Tapi itu cuma sementara saja kerana akhirnya tahu tersebut akan panas juga dan terebus lah belut2 td dibawah tahu tersebut.
5-FENG GAN JI (China/Tibet)


Feng Gan Ji ertinya adalah "Ayam kering angin". Hal ini kerana ayam dikeringkan dengan angin!. Cara penyediaan nya adalah :: Ayam dibelah perutnya hidup-hidup, diambil isi perutnya, dan diganti dengan berbagai kapas, kain,dan lain-lain . Setelah itu perutnya dijahit lagi, dan digantung sampai kering!
6-HUO JIANG LU (China)

Makanan yang disebut Huo Jia Lu (Keldai Hidup) ini disediakan dengan cara keledai diikat kakinya, dan badannya ditidurkan. Kemudian si 'chef' menyiat badan keledai dan memotong dagingnya ketika keeldai tergeletak kesakitan. Ada cara lain bagi makanan kejam ini ialah dengan menyayat kulit keledai kemudian disiram air panas hidup2...
gimana gan, enak gk?
, biarpun menyiksa dan menjijikan. tetep aja ada yang suka gan



1-IKIZUKURI (Japan)

Ikizukuri, bermksud 'disediakan dalam keadaan hidup'. Untuk menyediakan makanan ini , tukang masak perlu mempunyai kemahiran yg sgt tinggi kerana ikan yg disediakan haruslah dalam keadaan hidup-hidup. Tukang masak harus memotong isi sehingga terpisah dr tulang dan ikan selagi masih hidup !! apabila ada pesanan, tukang masak akan segera mengambil ikan segar yg sedang berenang2 dalam akuarium dan kemudian disisik2. setelah itu dipotong isi ikan dalam keadaan ikan tersebut hidup2 dan disajikan dalam keadaan masih menggelepas !

2-ORTOLAN (France)


Burung Ortolan adalah burung yang panjangnya enam inci dan beratnya sekitar 2 ons. Warnanya hijau zaitun dan kuning, dengan bintik merah di bahagian2 tertentu.
Cara menyediakan nya ialah burung ini ditangkap kemudian matanya dibutakan dengan ditusuk

Setelah itu, burung ini disajikan dengan dibakar, dan dimasukkan kedalam mulut dengan posisi kepala burung diluar. setelah itu, burung bisa dinikmati dari badan hingga kepalanya.

3-FOIE GRAS (France)


"Foie Gras" berarti "hati berlemak". Hati yg dimaksudkan biasa nya diambil dari itik atau angsa. Langkah pertama adalah dengan mengambil itik atau angsa dan diberi makan jagung secara paksa sehingga hati (liver) itik atau angsa ini mengembang enam kali ganda ukuran biasanya.
Cara memberi makanan paksa ini sangat lah sadis dan kejam. Paruh itik atau angsa ini dimasukkan pipa dengan campuran jagung dengan minyak dimasukkan ke dalam paruh dan terus kepada sistem pencernaan. Jagung berlemak yang masuk akan berkumpul di hati haiwan yg teraniaya ini. Ketika proses masukkan jagung berlemak ni, badan itik atau angsa ini diletakkan dalam kotak kayu yang sempit untuk menghalangi dari bergeraknya sang angsa atau itik. Langkah ini bertujuan untuk memudahkan proses memasukkan jagung berlemak tadi.

4-DOJO TOFU (Japan)


Makanan ini dibuat dari tahu dan loach (seperti belut).Cara penyediaan nya adalah dengan memasak air sampai panas.setelah itu dimasukkan tahu ke dasar panci. sehabis itu masukkan belut2 tadi. Belut-belut ini akan mencoba menyelamatkan diri dibawah tahu untuk lari dari kepanasan air tersebut.Tapi itu cuma sementara saja kerana akhirnya tahu tersebut akan panas juga dan terebus lah belut2 td dibawah tahu tersebut.

5-FENG GAN JI (China/Tibet)


Feng Gan Ji ertinya adalah "Ayam kering angin". Hal ini kerana ayam dikeringkan dengan angin!. Cara penyediaan nya adalah :: Ayam dibelah perutnya hidup-hidup, diambil isi perutnya, dan diganti dengan berbagai kapas, kain,dan lain-lain . Setelah itu perutnya dijahit lagi, dan digantung sampai kering!

6-HUO JIANG LU (China)

Makanan yang disebut Huo Jia Lu (Keldai Hidup) ini disediakan dengan cara keledai diikat kakinya, dan badannya ditidurkan. Kemudian si 'chef' menyiat badan keledai dan memotong dagingnya ketika keeldai tergeletak kesakitan. Ada cara lain bagi makanan kejam ini ialah dengan menyayat kulit keledai kemudian disiram air panas hidup2...

gimana gan, enak gk?


0
3.2K
9


Komentar yang asik ya
Urutan
Terbaru
Terlama


Komentar yang asik ya
Komunitas Pilihan