Thumbs up Supercomputer Tercepat Di Dunia 54.9 Petaflop Lahir Ke Dunia Di China

Quote:China surpasses U.S. with 54.9-petaflop supercomputer
Intel-based system is more than twice the speed of any system in the U.S., and has China poised to take the global lead in Top500 supercomputing list

By Patrick Thibodeau | Computerworld
Print|9 Comments .
http://www.infoworld.com/d/data-cent...omputer-219856

China has produced a supercomputer capable of 54.9 petaflops, more than twice the speed of any system in the U.S., according to a U.S. researcher who was in China last week and learned the details.

China's latest system was built with Intel chips, but includes indigenously produced Chinese technologies as well. The Chinese government spent about $290 million on it.

[ Also on InfoWorld: Supercomputers face growing resilience problems. | Keep up on the day's tech news headlines with InfoWorld's Today's Headlines: Wrap Up newsletter. ]

Today, the world's fastest supercomputer is at Oak Ridge National Laboratory in Tennessee. The Cray system was running at nearly 18 petaflops, according to last November's biannual Top 500 list. That list will be updated in mid-June.

With its new supercomputer, China is raising the stakes in supercomputing for the U.S., as well as for Japan and Europe. It is showing a willingness to push for leadership in HPC and the race to develop the next generation of systems, exascale.

Jack Dongarra, a professor of computer science at the University of Tennessee and one of the academic leaders of the Top 500 supercomputing list, posted a detailed description late Sunday of China's latest system ( report PDF ) from his trip to China. His findings are based on a briefing at an HPC conference May 28-29 in Changsha by a Chinese official from the National University of Defense Technology (NUDT).

HPC Wire reported on the new system this weekend.

China's latest large system is the successor to its Tianhe-1A supercomputer, which won the global title as the world's fastest in November 2010. President Obama made note of China's supercomputing accomplishment in his state of the union speech in January, 2011, where he said the U.S. was facing another " Sputnik moment" in wide range of technologies.

China's latest supercomputer, called Tianhe-2 or Milkyway-2, has 32,000 multicore Intel Xeon Ivy Bridge chips, and 48,000 Xeon Phi chips, a co-processor based on Intel's MIC (Many Integrated Core) architecture.

Each Phi processor is capable of more than teraflop of speed, or one trillion floating point operations per second. A petaflop is 1,000 teraflops, or one quadrillion floating-point operations per second. An exascale system is 1,000 petaflops.

Dongarra's report suggests that China may have the leading system for some time. "The next large acquisition of a supercomputer for the U.S. Department of Energy will not be until 2015," he wrote.

China has been developing its own chip technology and has been mixing and matching homegrown tech with imported components. U.S. researchers believe China is heading in the direction of building a supercomputer made entirely of indigenously produced components, including chips.

The approach of combing China-built technology with American products, is evident in Tiahne-2.

"There are number of features of the Tianhe-2 that are Chinese in origin, unique and interesting," said Dongarra, in his report. These include a proprietary interconnects, and the Galaxy FT-15, a 16-core processor. He cited the "apparent reliability and scalability" of the system as well.


The system's power usage, when cooling is considered, is 24 MWs. Power is major issue in achieving exascale. Researchers could assemble, theoretically, an exascale computing system with current technology. But at a billion or so cores, it would need its own power plant to operate.

To reach exascale, HPC researchers say they need to develop processors, memory and network components that substantially reduce power use. New programming models are also being developed. The problems in achieving exascale are such that Europe, which is investing heavily in its own HPC effort, believes there is a potential to leapfrog the U.S. if breakthrough approaches are discovered to some of these problems.

U.S. researchers, as recently as last month, warned Congress that the U.S., while the undisputed leader in HPC today, is at risk of falling behind in HPC development unless it commits hundreds of millions of dollars to exascale research. But the ongoing budget dispute and sequestration is leading to a reduction in R&D spending.

China wants to produce an exascale system before 2020. The U.S., at its present effort, won't produce an exascale system until around 2025, lawmakers were told last month.


dari 17an loncat jadi 54.9 petaflops
makin stloooong
ane nungg blue print yg kemaren dibajak jd ap ya.
petaflop ada yg bisa jelasin? procesor kah ?
wuidih 54 petaflop

makin jauh aje nih dari leptop gue

----
fyi prosesor laptop gue 2.0 GHz kurang lebih equal dengan 8 Gigaflops
jadi itu komputer performanya sama dengan 6-7 juta biji laptop gue


--------

baru buka google.
ternyata kalo gue ke masa lalu (50 tahun lalu) bawa laptop
laptop gue nilainya 64 triliun dolar
gue bisa 1000x lipat lebih kaya dari Bill Gates
bisa ngasi makan orang seamerika 5 tahun

Quote:Original Posted By Phoenix17
wuidih 54 petaflop

makin jauh aje nih dari leptop gue

----
fyi prosesor laptop gue 2.0 GHz kurang lebih equal dengan 8 Gigaflops
jadi itu komputer performanya sama dengan 6-7 juta biji laptop gue


--------

baru buka google.
ternyata kalo gue ke masa lalu (50 tahun lalu) bawa laptop
laptop gue nilainya 64 triliun dolar
gue bisa 1000x lipat lebih kaya dari Bill Gates
bisa ngasi makan orang seamerika 5 tahun



jelaslah bisa mahal
la dulu pake prosesor 64k/128k aja udah keren banget
--
BTW keren bener dah tuh Super Komputer
loncatnya jauh bener
semakin mantap aja teknologi China itu

China surpassing U.S. with 54.9 petaflop supercomputer




Sudah selayaknya kita berorientasi pada cina

Bayangkan aja, henpon sama apel, yang satu coak kiri yang satunya coak kanan, tapi yang coak kiri bisa tipi dual sim dan yang pasti OS nya android

cina semain stloooooooooooooongggg,


salut buat teknologinya

cina emang setloooooong.
Ajibbb dah kalo dipake buat maen game minesweeper bisa jamin menang ga ya

Kalo ga salah BMKG punya 1 superkomputer buat perkiraan tsunami tapi masih jauh dari spek yg ini. Dan jepang punya ratusan.
Quote:Original Posted By Phoenix17
wuidih 54 petaflop

makin jauh aje nih dari leptop gue

----
fyi prosesor laptop gue 2.0 GHz kurang lebih equal dengan 8 Gigaflops
jadi itu komputer performanya sama dengan 6-7 juta biji laptop gue


--------

baru buka google.
ternyata kalo gue ke masa lalu (50 tahun lalu) bawa laptop
laptop gue nilainya 64 triliun dolar
gue bisa 1000x lipat lebih kaya dari Bill Gates
bisa ngasi makan orang seamerika 5 tahun



kalo ente bawa laptop ente balik ke 100 tahun lalu, mungkin ente udah jadi dewa gan
Pada daftar TOP500 masih punya US yang paling cepat,,, konspirasi kah

Source:
Code:
http://en.wikipedia.org/wiki/TOP500#Top_10_ranking
super sekali teknologi nya
Quote:Original Posted By agooeng
Pada daftar TOP500 masih punya US yang paling cepat,,, konspirasi kah

Source:
Code:
http://en.wikipedia.org/wiki/TOP500#Top_10_ranking


listnya baru diupdate pertengahan juni nanti. itu yg konfirmasi kan ilmuwan amrik yg ke sono buat update daftar nanti
Quote:Original Posted By Pitung.Kw


listnya baru diupdate pertengahan juni nanti. itu yg konfirmasi kan ilmuwan amrik yg ke sono buat update daftar nanti


Ngapain harus nunggu pertengahan juni, emangnya ngupdate website sampe segitu lamanya
Quote:Original Posted By agooeng


Ngapain harus nunggu pertengahan juni, emangnya ngupdate website sampe segitu lamanya


ndak tau deh, bukan ane yg buat aturannya
Quote:Original Posted By Pitung.Kw


dari 17an loncat jadi 54.9 petaflops


mungkin ini yang di sebut sbg faktor pengali

54.9 petaflops tuh bisa ngapain aja yaaa

Indonesia kapaaaaaaan.... luar negeri mah naikin/upgrade teknologi. Indonesia mah masih doyan naikin/upgrade BBM
buset, itu komputer buat apaan ya?

ada picnya gak?
Quote:Original Posted By bebeknyaiful
buset, itu komputer buat apaan ya?

ada picnya gak?


Mungkin ini bisa merender filem bokep AR-LM yg tadinya gbrnya burek jadi
kualitas HD..

Quote:Original Posted By gobanggobang
54.9 petaflops tuh bisa ngapain aja yaaa

Indonesia kapaaaaaaan.... luar negeri mah naikin/upgrade teknologi. Indonesia mah masih doyan naikin/upgrade BBM


indonesia sibuk mikirin korupsi dolo, jangankan super komputer, koneksi internet nya aja masih sekelas dial up + kuota pula