Tentara Hizbullah dari Lebanon lancarkan serangan di Suriah

Peta Sikon di Suriah (coklat rebel, ijo rezim, biru galau/battle)


Lagu resmi Thread ini: http://www.facebook.com/photo.php?v=...95253577213095







https://now.mmedia.me/lb/en/reportsf...all-out-attack

The streets of the western Syrian town of Al-Qusayr were enveloped in clouds of grey cement powder on Sunday as President Bashar al-Assad's air and ground forces, backed by Lebanese Hezbollah militiamen, commenced a long-awaited major assault on the lynchpin rebel-held town and its surrounding villages. Humanitarian observers including the UN High Commissioner for Human Rights, Navi Pillay, have warned that this may lead to massacres reminiscent of those in the coastal towns of al-Bayda and Banias earlier in the month.

At least 58 Qusayr residents were killed Sunday – many of them civilians – and over 600 wounded in continuous air and artillery strikes, according to local opposition spokesman Hadi al-Abdallah. He also claimed some 30 Hezbollah fighters had been killed by rebel forces. Syrian state TV reported 100 opposition militants dead, with no mention of regime casualties. NOW was unable to reach the Hezbollah press office for confirmation of the Party's losses.

Regime fighter jets continued to pound residential quarters of the town center Monday, according to Al-Abdallah, as contradictory reports emerged regarding the territorial gains made by Assad loyalists. While regime soldiers claimed Sunday to have conquered the central town square, raising the Syrian flag over the municipality building, numerous opposition sources asserted that no territory had been lost by the rebels whatsoever.

"It's not true what the regime is claiming," said Qusayr-based activist, Ahmad al-Qusayr. "They're saying this to raise the morale of the fighters, because the rebels are giving them a beating."

Indeed, Al-Qusayr was confident that the rebels could and would withstand the attack. "The Free Syrian Army is still there on every corner and they have increased their defenses to face any invasion. They will fight until the last drop of blood," he told NOW.

Though such claims are impossible to verify, there is evidence that rebels have put up stiff resistance thus far. A video purportedly filmed Sunday night shows a number of destroyed regime tanks and the corpse of an apparent Hezbollah fighter – one of a number of similar videos uploaded by the opposition in recent days.

Indeed, the past few weeks have seen a significant escalation in the comparatively low-intensity war of attrition that has been underway in Qusayr since it fell to rebel brigades in February 2012. Meeting with Lebanese allies one month ago, Assad reportedly described the fighting in Qusayr as the "main battle" in all of Syria, one that must be won "at any cost." On 11 May, regime sources said they warned civilians to leave the town (a claim denied by the opposition) as an attack was imminent, and on 13 May, Abdallah reported the arrival of 30 regime tanks in the Qusayr countryside, sparking "very violent battles." The following day, AFP reported the fall of three rebel-held villages to loyal Assad forces – Dameina al-Gharbiyah, Eish al-Warwar and Haidariyeh – situated between Qusayr town and the allied neighborhoods of Homs, with sights set next on the rebels' captured military base at al-Dabaa.

The town and its surroundings are deemed strategic for two key reasons. First, lying just 10km from the Lebanese border, it acts as the major buffer between the Hezbollah-controlled northeast Beqaa Valley and the rebel-held city of Homs. In the words of Syrian Observatory for Human Rights director Rami Abdel Rahman, "If the army manages to take control of Al-Qusayr, the whole province of Homs will fall."

Second, it flanks the main highway linking Damascus to the coastal Alawite heartland north of Lebanon, the principal bastion of support for the regime to which some analysts believe Assad may flee in the event that Damascus falls to the rebels.

Given this strategic importance, the town has also been a magnet for Lebanese militants opposed to the regime. As fighting intensified last month, prominent Salafist clerics Ahmad al-Assir and Salem al-Rafei issued calls for "jihad" against Assad loyalists in Qusayr, with several hundred reportedly signing on to assist their allies across the border. Yet long before these calls, anti-Assad Lebanese were known to be fighting in Qusayr. NOW met and interviewed one last October who had battled regime and Hezbollah forces there as early as May 2012.
As the indiscriminate loyalist assault continues, however, the stakes are not only strategic but humanitarian, according to local opposition sources.

"There are 40,000 civilians in the Qusayr town," said Muhammad Radwan Raad, a Homs-based activist. "They have no water, no electricity, and no safe passage to escape. Already, some families have been bombarded while trying to flee. We don't know what to do with them," he told NOW.

"If the situation continues as it is, there will be no Qusayr in the future."



Update gosip

Quote:(Reuters) - About 30 Lebanese Hezbollah fighters and 20 Syrian soldiers and militiamen loyal to President Bashar al-Assad have been killed in the fiercest fighting this year in the rebel stronghold of Qusair, Syrian activists said on Monday.

Dan dari pro-assad facebook tampaknya ada yang kerepotan. State TV assad masih belum mengumumkan kemenangan di Qusayr.

So battle is ongoing.

1st hand account laporan dari pertempuran di Qusayr dari kubu pemberontak (Ahrar al sham atau Farouq). ada yang cheat death di menit 03:50. Yg ngasih narasi itu hadi abdallah dari SRGC. semacam LSM oposisi yang sering meliput di Suriah.



JAN a.k.a Al-Qaeda Suriah belum ada penampakan
beuh selain toyota,, hyundai juga ikutan euy,,,
di Aleppo, joint military yg dipimpin Tawhid brigade (Brotherhood) dan Ahrar Al-sham (salafist) sedang bersih2 terhadap milisi tidak jelas yang banyak ngerampok.

Dengan kata lain, untuk sementara tidak ada rebel offensive ke markas2 rezim di Aleppo. expect another surge in the upcoming weeks.

Jabhat Al-Nusra kabarnya juga pecah dan banyak yg tobat balik lagi ke Tawhid dan Al Sham

http://www.telegraph.co.uk/news/worl...-al-Qaeda.html

Jadi Jabhat Al-Nusra sekarang terpecah ada yang ngikut :

Islamic State of Iraq pimpinan Al-Baghdadi (Joint Jihad for Iraq and Syria)
Al-Qaeda pimpinan Zawahiri, penerusnya obama bin laden (Jihad for global caliphate)
Tetap dibawah Al-Golani, si pendiri JAN (jihad for greater Syria)
Tobat balik ke milisi asal macam sham, tawhid, farouq (Islamists lokal)

Happy ending for the US.
Tentara pemerintah Suriah lagi bersih2 di desa2 sekitar Qusair,





Lama ngak ngikutin berita ini.

Dengan kata lain, Allepo sudah jatuh ke tangan pemberontak ya? pasukan pemerintah sudah kalah di sana?

Kalo boleh tahu, saat ini posisi pemerintah dan pemberontak bagaimana? ada info tentang peta kekuatan mereka yang terbaru? Soalnya ada yang bilang pemerintah Assad mulai dapat menekan pasukan FSA
Semakin rumit kalau ngikutin perkembangan di suriah, terlalu banyak pihak yang bermain di sini. proses revolusi arab terlama jika di banding libya,mesir dan tunisia.
di 3.49 ngeri gan
terlalu banyak pihak yang bermain di sini
I'm not talking about politic guys. Ngak peduli berapa pihak yang bermain-main di Suriah, ngak peduli mana yang bener ato yang salah; yang kita diskusikan di sini adalah situasi Suriah dari sudut pandang militer. We are talking in a military forum, not politic.

jadiin bersih nih trit dari monyet2 :
forum lain trit syria bisa bersih dan sampe ratusan page
di sini masa kaga bisa. forum militer apaan ga ada trit ttg perang sipil suriah
dulu trit georgia war bisa bersih.

pls lah mod susah amat sih ngebanned atau delete post monyet2
Quote:Original Posted By Yuwen
I'm not talking about politic guys. Ngak peduli berapa pihak yang bermain-main di Suriah, ngak peduli mana yang bener ato yang salah; yang kita diskusikan di sini adalah situasi Suriah dari sudut pandang militer. We are talking in a military forum, not politic.



ya tau ini formil yg lebih pembahasan fokus ke militer.
tapi namanya negara di landa konflik jika sudah sampai perang, awalnya dari kebijakan politik suatu negara juga.

Quote:Original Posted By Blind Sniper


ya tau ini formil yg lebih pembahasan fokus ke militer.
tapi namanya negara di landa konflik jika sudah sampai perang, awalnya dari kebijakan politik suatu negara juga.



Benar, perang memang selalu berkaitan dengan politik. Tapi karena kita berada di forum militer maka fokus saja ke pembicaraan yang berhubungan dengan militer. Jangan memasukkan politik ke dalamnya, apalagi kalo politk itu ada kaitannya dengan agama. Sebab nanti akan menjurus ke debat kusir off topic tak berujung.

Berbicara tentang militer saja luas kok cakupannya. Dimulai dari peta pergelaran, posisi pasukan kedua belah pihak, analis pergerakan pasukan, situasi logistik, persenjataan, taktik dll. Banyak banget.

Intinya, we are talking about military science, not who's the right and wrong, not somebody bullying my fellow religious brothers, not somebody violating human rights etc. Military Science itu lebih sulit dan menambah wawasan, sedang berbicara tentang right and wrong itu gelandangan yang ngak sekolahan saja bisa; just a waste of our time.
Quote:Original Posted By Yuwen
Lama ngak ngikutin berita ini.

Dengan kata lain, Allepo sudah jatuh ke tangan pemberontak ya? pasukan pemerintah sudah kalah di sana?

Kalo boleh tahu, saat ini posisi pemerintah dan pemberontak bagaimana? ada info tentang peta kekuatan mereka yang terbaru? Soalnya ada yang bilang pemerintah Assad mulai dapat menekan pasukan FSA


Aleppo masih ongoing parameternya :

City center (Aleppo Citadel) masih dikuasai Rezim sekalipun disiege oleh rebel.
Bandara Aleppo masih dikuasai rezim sekalipun disiege oleh rebel

Sekarang aleppo rada kalem soalnya ada rebel infighting. salah satu brigade rebel, Ghuraba al sham banyak jarah toko di Aleppo shg Aleppo military council mutusin utk stop dulu operasi militer ke Assad dan fokus ngurus brigade yg tidak disiplin ini.

Sementara di Selatan, di ibukota, rezim mulai menekan rebel ngusir mereka keluar dari Damaskus ke kota2 pinggiran. Perangnya disana. Bandara Damascus masih aman damai sejahtera.

Rezim juga membuat paramiliter resmi bernama Popular committe apa gitu, yg isinya orang2 allawi jadi ya kalau si Assad mati perang ntar lanjut krn mrk udah antisipasi. Kalau ada kudeta militer, si Assad juga bisa manfaatin ini paramiliter vanguard dia selain garda republik.

Rezim minta bantuan hizbullah sbgmn terlihat disini, sehingga rebel memang benar2 keteteran di byk front. belum lagi ngurusin al-qaeda pimpinan baghdadi yg katanya banyak menguasai ladang minyak di perbatasan iraq-syria.

Sejauh ini 40 tentara Hizbullah sudah mati di Qusair, ada listnya, lengkap beserta foto asal dsb di situs pro-hizbullah aku lihat semalam.

Qusair penting karena dia jalur utama supply rebel dari lebanon (Barat). supply ini ngalir ke Homs, Damascus. Kalau ini sampai ke cut ya Damascus bakal adem ayem saja.

Sementara jalur supply rebel dari Jordan (Selatan) masih seret karena kota perbatasan, kota Daraa, juga belum jatuh ke tangan rebel.

Kalau dari Turki (utara) atau iraq (Timur) sih ngalir deres .....

banyak video2 battlefield yg emeyzing ntar sy share.... video si kanibal abu sakkar juga ada ... dia lagi ngelawan Hizbullah skrg di Qusair
Spoiler for QUOTE Yuwen:


ya sudah kalau begitu, sekarang dari konflik di suriah ini yang mau di bahas dari sisi militernya apa dulu ? saya sih bukan ahli di bidang militer, ke formil memang mau belajar pengetahuan di dunia militer lebih sering baca-baca aja. akan menjadi menarik klo diskusinya seperti yang anda sebutkan tadi dimulai dari peta pergelaran, posisi pasukan kedua belah pihak, analis pergerakan pasukan, situasi logistik, persenjataan, taktik dll.
Nunggu FSA,Al-Nusra + Saudi's Death Squad unit........Al-Qaeda
Tindakan Nasrallah dengan mengirim tentara hizbullah ini dapat dipahami sebagai Upaya mendukung Assad dari perintah Iran, agar segera menolong Assad sebelum Hizbullah harus menghadapi pemilu Lebanon

Drawbacknya adalah, tindakan Hizbullah ini kurang populer di Lebanon, dan jika banyak tentaranya yang mati, or worst, Hizbullah tertumpas di tanah asing macam Suriah, partai Hizbullah bakal kehilangan suara di Lebanon yang bisa menjadi bergantinya pemerintahan ke tangan oposisi Lebanon yg lebih pro-syrian-rebel

Thus, battle of qusayr ini menentukan posisi Lebanon. Sekalipun faksi2 didalam Lebanon byk yg ngirim supply ke rebel, Lebanon sebagai sebuah aktor negara adalah pendukung rezim Suriah. Tentara Lebanon cukup aktif menghalang2i supply ke rebel dari Lebanon.

Jika Lebanon setelah pemilu adalah Lebanon yg pro-rebel, deep shit buat Assad. Sori rada politik soalnya korelasi supply harus dijelasin dgn kondisi politik juga.
nyumabng vidio


oh ya satu lagi, kenapa kartu truf terakhir ini keluar mungkin dikarenakan kesepakatan damai antara Turki - PKK (communist kurdish rebel). Imbas dari kesepakatan ini adalah, etnis kurdi di Suriah mulai angkat senjata melawan Assad, seperti yg terjadi di Aleppo. Brigade kurdi pro rebel atau anti - assad bermunculan.

Dan ada yang menarik dari Times mengenai "counter insurgency" nya rezim :

Quote:And then, on the night of April 13 things changed — largely because of an act of subterfuge from government soldiers. The rebels’ fortunes turned at Sahyan, a small town south of the town of Babuleen, not far from Heesh, according to several rebel commanders in the area as well as the military council’s Suleiman. The eastern half of Sahyan was in rebel hands, the western in the regime’s. Government soldiers, under cover of darkness, surrounded eastern Sahyan. They had changed out of their uniforms and had dressed into the mismatched civilian and military garb of many rebel fighters, rebel commanders tell TIME. Some even wore the black headbands proclaiming “There is no God but God” that some rebels wear. “The revolutionaries saw them, and thought they were of them, another group,” Suleiman says. “They were all gunned down, everybody in eastern Sahyan was killed, some 40 or 50 men.” In the Syrian war, the loss of that many fighters in one place represents a significant blow to any rebel unit.

The disguised loyalists continued up the road toward Babuleen, a small rebel-held town just a few kilometers from Heesh, where they waited until dawn, before setting up a similar ambush. “All told we lost between 100 to 107 martyrs,” Suleiman says. “I don’t know how many died from the army, but the fight continued for three or four hours.”

Read more: http://world.time.com/2013/05/20/how...#ixzz2TtgBV7xu



Jadi sejak dulu saya tekankan, omong kosong saja rebel pelaku massacre di Suriah. The rebel are not that dumb nor mereka punya resources/waktu untuk itu.

Kelemahan pemerintah Suriah adalah its low morale and discipline
Kelemahan pemberontak Suriah adalah its lack of coordinated action

Ketimbang ngurus kelemahan, pemerintah Suriah tampaknya fokus bagaimana memanfaatkan lack of hierarchy and coordination among rebels dgn menginfiltrasi mereka. Akibatnya ya kayak yg dibilang times.....

Al-Qaeda gadungan atau milisi pemberontak gadungan ntah itu state sponsored atau nggak, swarming di Suriah.

Rebel - rebel akhirnya mulai nyalahin satu dengan lain kenapa bisa terjadi infiltrasi seperti ini.

Quote: “We talk about Farouq, Suqoor, Martyrs of Syria, all of them are respected, but we are getting caught up in these names and this is affecting things on the ground,” says Hajj Zaki, the Farouq Brigade’s commander along the Zahlanee front. “If we don’t eliminate the names, we cannot learn to be organized, and that’s the truth, even if it hurts.”

Read more: http://world.time.com/2013/05/20/how...#ixzz2TtiIR9mO