KASKUS

[Kumpulan] Keluh kesah formil malaysia dan Military Industrynya

Quote: Tampa menggurangi 5% rasa hormat saya kepada malaysia dan silent2 reader dari malaysia di formil kaskus, semoga bisa sama2 belajar deh..


Quote:
Uncle Sam tak boleh marah, copyright and patent dah expire, sesiapa pun boleh copy. Kat US dulu colt dengan armalite aje yang buat sekarang ada dua dozen kompeni yang buat ar15. Ada yang machine aluminum sendiri aje buat lower dengan upper receiver.

Translate: uncle sam gak boleh marah, copyright dan patent sudah expired, siapapun boleh copy. di US dulu colt dengan armalite aja yang buat ada dua dozen perusahaan yang buat ar15. Ada yang machine aluminium sendiri aja buat lower dengan upper receiver.


Quote:
tak pun buat jer macam sapura....

beli jer mana2 company pertahanan yang tech dia agak2 canggih lepas tu transfer head office ke atau tech dia ke Malaysia...pas tu bua research lagi dan upgrade tech yang ada.....

....tak pe la ngelat sikit..nak idup punya pasal....

translate: kalo ngak buat aja seperti Sapura..beli aja perusahaan militer yang technologi dia rada canggih, abis itu transfer head office atau technologi dia ke Malaysia, setelah itu buat research dan upgrade technology yang ada… WOW..semudah itu kah ? orang kayaaa


Quote:
aku nak tengok malaysia mengeluarkan system misile anti pesawat dan kapalnya sendiri suatu masa nanti...apapun syabas buat menteri pertahanan kerana mengeluarkan idea utk menjadikan negara sebagai pengeluar alatan pertahanannya sendiri aka NATO..

Translate: aku mau lihat Malaysia mengeluarkan system missil anti pesawat dan kapalnya sendiri suatu hari nanti, apapun selamat untuk menhan karena mengeluarkan ide untuk menjadikan Negara sebagai pengeluar alutsista sendiri A.K.A NATO…! NATO WHAT ???


Quote:
wa yakin yg kita masih bulum produce 6x6 atau 8x8 APC. MoU tuh ada la. tapi semua org boleh wat MoU. kontraknya bulum tentu lagi.

APC Indon nampak menarik gak tapi depa pon ada cilok design gak. ada yg mcm VAB ada, yg mcm Sagaie pon ada.

translate: saya yakin yang kita masih belum produksi 6X6 atau 8X8 . MOU itu ada lah, tapi semua orang boleh bikin MoU, kontraknya masih belum pasti. APC Indonesia Nampak menarik juga, tapi mereka juga ada dapat design , ada yang mirip VAB, ada yang mirip sagaie juga.


Quote:
Nak sangat tengok kita berkerjasama dgn indonesia dalam pembangunan misile anti pesawat dan anti kereta kebal......

Translate: mau sekali melihat kita bekerja sama dengan Indonesia dalam pembuatan missile anti pesawat dan nanti Tank.


Quote:
118# malon Kenapa Indonesia pakai nama panser? panser tu apa? Bunyi macam panzer dividion masa zaman Nazi-German WW2 je

Translate: malon knapa Indonesia menggunakan nama panser ? panser itu apa ? terdengar seperti panzer dividion ketika zaman Nazi- German WW2 aja.


Quote:
Boleh ke kerjasama beli militoys dari Indon ni.. kes Ambalat masih tetap panas! Indon pula kini bersekongkol dengan Israel menggunakan avionic Israel untuk jet Sukhoi.. malah berhasrat membeli bebrapa ribu rifle corner shots dari Israel.. ntah dah beli.. Indon mana sanggup beli barangan militoys Malaysia, duit tak ada nak bayar.. kalau nak exchange at cost pun kena tengok dulu.. kalau nak beli parts Indon pun ntah kalau perang antara kita jadi macam mana pulak... Smart Partnership Zahid tu untuk tech dan duit rakyat ke atau untuk jerung serta paus di kedua belah pihak... silap-silap keluar lagi besar lah motor Harley dengan motor BMW tu nanti silap-silap..

Translate: bisa ya kerja sama beli militer toys dari Indonesia ni, masalah ambalat masih tetap panas ! Indonesia skarang bersekongkol dengan israel menggunakan avionic israel untuk Jet Sukhoi, malah berhasrat beli beberapa ribu rifle cornr shots dari Israel, entah sudah beli. Indonesia mana mampu beli militer toys Malaysia, DUIT TAK ADA BUAT BAYAR. Kalau mau exchange at cost juga harus lihat dulu, kalau mau beli parts dari Indonesia juga entah kalau perang antara kita seperti apa jadinya! TAU DARI MANA LOO..salah satu formilers malon yang menelan hoax mentah2 dari hoaxers indonesia nih..


Quote:
tapi lagi bagus klu dapat join ngan singapore..nmpk teknologinya lebih matang.

translate: tapi lebih bagus kalau bisa join dengan Singapore, Nampak teknologinya lebih matang.

soalan nyer nak ker singapore JV gan kita?

Translate: masalahnya Singapore mau Join dengan kita ?

Bukan taknak, tp itu sudah masuk kes 'conflict of interest'. Besides, slgmana mrk menganggap kita sbg ancaman ketenteraan & vice versa ... kirim salam aaaa ...

Nak J/V, aku nengok samada India atau Pakistan, sbb industri pertahanan depa dah matang.

Tang Indo, bagusla, sbb win-win situation.

Translate: Bukan gak mau, tapi itu sudah masuk masalah “ conflict of interest” , besides. Sebagaimana mereka menganggap kita sebagai ancaman ketentaraan & vice versa …Kirim salam aja..
Mau J/V aku lihat sama india atau pakista sebab teknologi mereka sudah matang. Dengan Indonesia bagus juga, sebab win-win situation.
NOTE: WIN-WIN…? Boleh..lu kan kaya raya. Asal jangan nanti ada the next berapi aja.



Quote:
pnyaluran dana dalam R&D pertahanan patut ditingkatkan.baru industri nie dapat berkembang maju.

Translate:Penyaluran dana dalam RnD pertahanan harus ditingkatkan, baru industry ini dapat berkembang maju. AMINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN…


Quote:
Tak payah compare la dgn DARPA, dgn Pindad Indonesia tu pun kita kena tinggal jauh kebelakang. Beli barangan buatan Malaysia? Gomen enforce menda ni utk beli keta Proton utk jabatan kerajaan je.
Military & gomen perlu anjakan paradigma yang besar utk sedar ttg kepentingan hasilkan senjata buatan sendiri. Walaupun kita tak berperang dgn siapa2, tapi kena ingat, kita ni sangat aktif gi wat operasi peacekeeping kat luar, dan kawasan kita wat peacekeeping tu semua kawasan yg hot. Bagi aku kita dah leh develop + bina add on armour utk APC, armoured cab utk lori & 4x4, kelengkapan optics (NVG, binoculars etc.) dan apa2 yg leh bantu operasi kita. Menda2 tu pun leh jual kat negara lain

TRANSLATE: gak susah bandingkan dengan DARPA, dengna PINDAD Indonesia kita sudah tertinggal jauh kebelakang, beli barang buatan Malaysia ? govermen enforce benda ini untuk beli mobil proton untuk jabatan kerajaan aja. Military dan government perlu merubah paradigm yang besar untuk sadarkan tentang pentingnya hasilkan senjata buatan local. Walaupun kita tidak dalam kondisi berperang, tapi harus ingat, kita ini sangat aktif pergi Buat Operasi PEACEKEEPING di luar, dan kawasan yang tempat kita Peacekeeping itu semuanya kawasan HOOOOOOOOOT.. ! menurut saya kita boleh development + merancang add on armour APC, armoureb cab untuk rantis dan 4X4, perlengkapan optics (NVG, binoculars etc.) dan apa yang sudah membantu operasi kita, benda2 itu bisa dijual keluar negeri.


Quote:
Semangat patriotik hanya di mulut, bukan di hati. Sebab tu seronok sangat semua beli luar. Tengok Indon, sengkek sengkek pun macam-macam dah dorang develop... PT Pindad buat rifle pelbagai calibre dll... ni kita masih terkial-kial.

Translate: semangat patriotic hanya di mulut, bukan di hati, sebab itu jahat sekali semua beli diluar. Lihat Indonesia, pelit-pelit juga macam-maca sudah mereka buat, PT.PINDAD buat rifle berbagai caliber dll. Ini kita masih teriak-teriak.


Quote:
aku dah tak harap sangat dah kat so called industri pertahanan negara nih... mentaliti orang kita belum sampai tahap negara2 pengeluar senjata even masa WW2 pon.... that was dekat 70 tahun dolu... give our children and their children another 70 years...maybe and hopefully they will come up with somethin..

Translate: aku sudah gak berharap lagi dengan so called industry pertahanan Negara ini, mentality orang kita belum sampai tahap Negara-negara produsen senjata, even masa WW2 juga, that’s was dekat 70 tahun dulu.

Up date lanjutan..kocaaaaaak banget..

sekiranya menarik..mungkin nanti saya coba update dan translate lagi, lumayan komentar2 polos mereka bikin senyum2 di akhir tahun..

Quote:
contoh yg buat senyap2 walopon tak pernah dengaq MOU ialah 8x8 yg zahid declare kat jakarta kata malaysia ada produce, walopon kita tak pernah nampak, tapi base on cakap zahid, ada la ek...? mmg big fish tuh... nak ganti 460 condor n 186 sibmas.... more than 600 8x8 n 6x6 diperlukan... sapakah gerangannya pemancing yg bertuah tuh...?

Translate: Contoh yang dibuat diam-diam walaupun tak pernah dengar MoU adalah 8x8 yang Zahid Deklarasi di Jakata bilang kalau malaysia ada produksi, walaupun kita gak pernah lihat. segitu aja saya artikan..selebihnya unknow language... ..NYADAR GAK SIH ? disini zahid bilang malaysia ada produksi 8X8 tapi mereka anak2 formil malaysia gak pernah lihat...NAH LOO GIMANA TUH ? Hebat..Menhan Ngehoax, dari postingannya sih tahun 2009, ingat gak dulu klo gak salah tahun 2009 menhannya pernah ke pindad mau beli panser anoa kan ? .


Quote:Kenapa lah Malaysia, Singapore and Indonesia tak terfikir utk JV dan produce 6x6 dan 8x8?

Translate: knapa sih malaysia, singapore, indonesia tidak terpikirkan untuk JV dan produksi 6X6 dan 8X8? ngareeeeeeeeeeep...


Quote:
kena fokus ada satu2 bende tuh baru pikir nak buat yg lain......... nih banyak sgt nak buat last2 ntah ke-mana........ sbg cth: indon dgn ss-1, ss-2, s'pore sar-21, M'sia dgn kilang yg sama kuarkan steyr tapi senapang tembak tupai pun tak leh nak develop sendiri........

Translate: harus fokus pada satu barang, setelah itu baru pikir mau buat yang lain, ini banyak sekali yang mau dibuat, ujung-ujungnya gak tau kemana-mana, sebagai contoh: indonesia ss-1, ss-2, singapore: sar-21, Malaysia dengan pabrik yang sama keluarkan steyr tapi senapan tembak tupai aja gak bisa buat sendiri Kocak... Man Behind the gun pak cik..saya yakin JOHARI bersama Berapi nya battle proven lah.


Quote:
inilah dia comment yang selalu membuatku ketawa sendiri..

design Vita Berapi ntah apa apa..wat malu askar je...ko bayangkan jika hari kemerdekaan mereka bawak senjata ni...nampak selekeh giler...selain keupyaan design jugak memainkan peranan contoh pembelian Uro Vamtac dan Styer untuk menampakan askar kita seperti tentera barat. nampak gah (salah satu cabang kepada war psikology).

Tengok kepada design VB membuatkan tentera asing gelak...

Translate: Design Vita Berapi itu apa-apaan ya..bikin malu tentar aja, kau bayangkan jika hari kemerdakaan mereka bawa senjata ini, kelihatan kaya orang gila..selain upaya design juga memainkan peran contoh pembelian Uro Vamtac dan styer untuk menampilkan askar kita seperti tentara barat . terlihat gagah (salah satu upaya kepada was psikology). lihat design dari Vita Berapi membuat tentara asing ketawa pecah. NOTE: saya juga ketawa pecah pak cik..comment pak cik benar2 kocak.. war psikology? beberapa bulan lalu askar anda jatuh pingsan di kota saya pak cik.


Quote:Original Posted By rednose
back to topic :

nie aku nak cite drpd member aku yg keje dlm STRIDE nie dulu. dia post kat lumut. tah lupa plak bahagian pe. kengkononnye department dlm tu nama mmg gempak la. underwater technology la, hapa la, aku pon dah lupa.

tp realiti nya hampeh. masuk pagi sorang, punch untuk reramai. lepas punch, pi minum. masuk opis lepas dah puas sembang, dlm kul 10-11 pg. baca majalah, surf internet "yg teramat slow" katanya. tak pon tido. kalau nak keluar,pegi je sesuka hati. dah boring, pegi lunch. balik lak sesuka hati. dah penat sembang, petang balik umah.

keje runtin, amik minyak itam kapal TLDM, uji kelikatan. tu je la.

siap yg paling kelako member aku tu cite, ada sorang nie, member aku masuk la bilik dia, tido punya la baikkkk... sekali bila member aku tu masuk, dia terkejut drpd tido, terus capai fail atas meja n cover kengkonon baca fail tu. member aku siap gelak gile masa tu.

last2 dia berenti. tak larat nak makan gaji buta. skang keje kat singapork under international company.

sedih gile aku dgr dia cite. mcm mana la teknologi pertahanan Malaysia nak maju, yg pikul amanah tak leh pakai. big bos dia lagi teruk. dah nak pencen, soo... buat tak kisah je. siap masa memula masuk tu, bole big bos dia cakap, buat la apa2 yg patut.... mcm tu pon ada ka..???

member tu masa memula masuk tu bangga gile la, siap ada bat c6 ke apa tah. lupa dah term yg dia cakap tu. siap kena sign aku janji la, sumpah simpan rahsia la, sekali dah lepas orientation, report kat lumut dah start boring. tak de rahsia apa2 pon nak disimpan katanya.

tapi nie dah few years back la. skang tak tau la dah berubah ke blom. dia pon dah 3 taun dah berenti.

moral nye, boss2 yg dah nak pencen tu jgn la letak akt tempat strategik mcm tu. tak de pekdah nye. tu yg organisasi sekadar "janji tetiap bulan gaji & claim masuk".

terjemahan

cite: cerita
member: teman
keje : kerja
opis: kantor
lepas: setelah
sembang: ngobrol
fail : file
skang: sekarang

-----------------------------------

Ramai je bdk2 engineering melayu cuma yg jadi masalahnya BESAR ke gaji klau keje ngan R&D for military nih sbb mostly la engineer kt mesia ni first aim diorg ialah big salary so the best choice ialah involve dgn O&G company dan aku xnah pn nampak STRIDE buat ads kt jobstreet, pttnya company2 R&D mcm ni dtg la kt universiti mesia ni, tgk bdk2 buat final project presentation cmner, pastu offer la keje kt bdk2 yg dah final sem, offer contract basis klau diorg ske br escalate jd permanent staff

Ni xde pendedahan mcmana bdk2 uni ni nak tau company mana yg wat R&D utk military, klau aku x join forum Cari ni aku pun xtau STRIDE ni natang pe, Sapura buat ape


bdk=budak=anak
diorg= dia orang
O&G = oil n gas
xnah pn= tidak pernah pun
ads= advertisement
pttnya= patutnya
cmner= bagaimana
pastu= lepas itu = setelah itu
xde= tidak ada
pendedahan= penjelasan
natang = binatang


Translate secara garis besarnya aja yah :
1. peMalas, punya boss yang udah mau pensiun tapi gak tau mau ngapain di kantor.
2. anak2 bawahan menjadi gak disiplin, mau masuk dan pulang sesuka hati..TESERAH!
3. makan gaji buta..tanpa ada yang dihasilkan.
4. keterbatasan dana buat menghasilkan sesuatu.
5. akibat dari itu semua..banyak anak2 melayu lari kerja ke singapore.

yahhh..sama aja kaya disini pak cik..tapi disini menghasilkan sesuatu loh..

Quote:
kat m'sia lain sikit........ ramai yg high-rank officer bila pencen, berebut buka co berkaitan safety & defence....... pastuh buat jv ngan co luar dan propose kat gov produk depa.....bila ada announcement pembelian aset2 baru, ada la co2 baru yg tak pernah dgr nama pun sblm nih yg terpilih....... gov plak dgn alasan nak membantu usahawan bumiputra, so kita takde co yg benar kukuh dlm industri ini. gov perlu memainkan peranan yg lebih dlm industri ini dgn penglibatan secara langsung melalui cthnya syarikat2 berkaitan glc ke....... banyak sgt co picisan yg memikirkan keuntungan short-term, tapi dari segi long-term tak membantu pun dlm defence industri kita, yg ni blah yg lain pulak datang......... dah la market kecik, semua berebut kat lubuk yg sama, bila ada yg tak dpt maka jadi la spt kes heli tuh........... ada baiknya kita mengikut cth spt s'pore dgn ST or Indonesia dgn Pindad.

Translate: di malaysia ini beda dikit, ramai yang high-rank office ketika pensiun, rebutan buka perusahaan berkaitan dengan safety & defence, setelah itu buat JV dengan perusahaan luar dan propose dengan produk pemerintah mereka, bila ada announcemet pembelian alutsista baru, pada keluar tuh perusahaan-perusahaan yang namanya gak pernah di dengar sebelumnya, pemerintah dengan alasan mau membantu usaha bumiputera, jadi kita gak punya perusahaan yang benar kokoh dalam industry ini. pemerintah harus memainkan peran yang lebih dalam industry ini. banyak sekali perusahaan picisan yang memikirkan keuntungan short-term, tapi dari segi long-tem tidak membantu dalam defence industry kita, yang ini selesai..yang lain datang lagi, sudah market kecil. semua rebutan di tempat yang sama. bila ada yang tidak dapat maka jadi deh seperti kisah Heli itu, ada baiknya kita mengikuti contoh seperti singapore dengan ST atau indonesia dengan PINDAD.[/B]waaaaaaaaaaah...ada apa nih cerita HELI nya ?

yelah...kebanyakan company2 ni semuanya short term and one product je, itupun commission-based...lepas dapat satu kontrak, tutup kedai ...enjoy....

Translate: iya lah, kebanyakan perusahaan2 ini semuanya short term dan itu juga cuma satu produk yang dihasilkan. itu juga commission-based, setelah dapat satu kontrak, TUTUP TOKO...ENJOY..


Quote:


^^
Sori to say laa.... aku rase roket HAMAS atau amatur dari negara luar lagi canggih.

Translate: aku rasa roket HAMAS atau amatir dari negara luar lebih canggih. berapa ya range nya..anak ITS aja udah bisa buat 1Km loh.







sumber: http://mforum.cari.com.my/forumdisplay.php?fid=129
hm hm hm
ternyata masih mou semua ya,...
harus diakui, biarpun kita dianggap miskin, tapi RnD jalan terus,..
Quote:Original Posted By suromenggolo
hm hm hm
ternyata masih mou semua ya,...
harus diakui, biarpun kita dianggap miskin, tapi RnD jalan terus,..


Iklan di tv : Biar miskin..tapi tidak miskin prestasi...
Pindad emang jadi kebanggaan kita dan dapat menutup beberapa kekurangan militer kita/

Eh mbak.. pm in link forumnya isa? tu yang di atas gk isa sumbernya
Quote:Original Posted By devanwidharta
Pindad emang jadi kebanggaan kita dan dapat menutup beberapa kekurangan militer kita/

Eh mbak.. pm in link forumnya isa? tu yang di atas gk isa sumbernya


http://mforum.cari.com.my/forumdisplay.php?fid=129
Lho.Kok mrk yg royal kalo beli alutsista bs iri sama kita yg mbulet dan ngeteng terlepas dari alasan kalo RnD kt lbh maju dari mrk.Mcm org kaya yg punya banyak koleksi baju modis iri sama kelas menengah ke bawah yg bisa bikin sendiri baju modis walaupun si kelas menengah ke bawah cuma bisa bikin 1 baju dan kadang cuma jd prototype belaka.
Quote:Original Posted By audryliahepburn
http://mforum.cari.com.my/forumdisplay.php?fid=129


Tq tq mbak, tapi baru buka, tampilannya terlalu berwarna n banyak pernak pernik
Quote:Original Posted By devanwidharta
Pindad emang jadi kebanggaan kita dan dapat menutup beberapa kekurangan militer kita/

Eh mbak.. pm in link forumnya isa? tu yang di atas gk isa sumbernya


semoga PT DI dan PT. PAL menyusul bisa menjadi kebanggan kita juga..amin
Quote:Original Posted By devanwidharta
Pindad emang jadi kebanggaan kita dan dapat menutup beberapa kekurangan militer kita/

Eh mbak.. pm in link forumnya isa? tu yang di atas gk isa sumbernya

Industri militer yang sehat kan cuma Pindad.

Keluhan mereka kan cuma alat2nya produksinya yang sudah tua sehingga gak bisa optimal. Seperti alat pembuat amunisi yang merupakan peninggalan Belanda

Spoiler for sedikit mengenai pindad:


Quote:Original Posted By audryliahepburn
http://mforum.cari.com.my/forumdisplay.php?fid=129

Di layar gw kok muncul ginian tante??

Quote:You have no permission to do this operation. Reason:

Sorry, this thread requires your level of reading access at least 1, please return.

Apa harus daftar dulu yah???
Quote:Original Posted By comanche
Industri militer yang sehat kan cuma Pindad.

Keluhan mereka kan cuma alat2nya produksinya yang sudah tua sehingga gak bisa optimal. Seperti alat pembuat amunisi yang merupakan peninggalan Belanda

Spoiler for sedikit mengenai pindad:



Di layar gw kok muncul ginian tante??


Apa harus daftar dulu yah???


ngak kok..itu di atas bisa..saya kasi link itu supaya bisa langsung ke sub forum militernya langsung, kalo saya kasi link langsung home nya ntar takutnya gak ngerti cara masuk ke sub forum militer nya..coba deh buka sekali lagi..atau di refresh dulu..emang rada2 aneh sih..!

http://mforum.cari.com.my/forumdisplay.php?fid=129
Quote:Original Posted By comanche
Industri militer yang sehat kan cuma Pindad.

Keluhan mereka kan cuma alat2nya produksinya yang sudah tua sehingga gak bisa optimal. Seperti alat pembuat amunisi yang merupakan peninggalan Belanda

Spoiler for sedikit mengenai pindad:



Di layar gw kok muncul ginian tante??


Apa harus daftar dulu yah???

Ow dibalik jayannya Pindad, masih terdapat beberapa masalah ya..

TUk link di atas, ane gk ada masalah gan
Quote:Original Posted By devanwidharta
Pindad emang jadi kebanggaan kita dan dapat menutup beberapa kekurangan militer kita/

Eh mbak.. pm in link forumnya isa? tu yang di atas gk isa sumbernya


sayangnya baru PINDAD DOANG...

apa kabar PAL dan DI?
boleh dishare juga donk ts alutsista yg sudah dibuat oleh malaysia...utk jd bahan diskusi kita..makasih ya om
Quote:Original Posted By Vienna.SL
sayangnya baru PINDAD DOANG...

apa kabar PAL dan DI?


andalan kita kan bukan cuma dari BUMN doang gan
jangan lupakan perusahaan swasta yang ikut andil dalam memproduksi alutsista untuk TNI....seperti kodja bahari,palindo,lundin,dll.......
Untuk Nama "Panser" kita, Sepertinya Sih memang Iya Mengadabtasi dari nama PANZER di Jerman CMIIW, Kalo soal Indonesia Bekerja Sama dengan Israel...??? Bukannya Singapore ya yang melakukan kerja sama...??? Indonesia Anti Bekerja Sama dengan Negara Penjajah... Ane Ngakak berat tuh yang statement Indonesia telah melakukan kerjasama militer dengan pihak israel...
Quote:Original Posted By kukiri
andalan kita kan bukan cuma dari BUMN doang gan
jangan lupakan perusahaan swasta yang ikut andil dalam memproduksi alutsista untuk TNI....seperti kodja bahari,palindo,lundin,dll.......


Nah kadang yang plat merah ini sukanya ganjel yang plat item Mor..
Jadi harap maklum lah..
Namanya aja saingan bisnis, tapi yang satu berlindung di balik ketek pemerintah..
Untuk Nama "Panser" kita, Sepertinya Sih memang Iya Mengadabtasi dari nama PANZER di Jerman CMIIW, Kalo soal Indonesia Bekerja Sama dengan Israel...??? Bukannya Singapore ya yang melakukan kerja sama...??? Indonesia Anti Bekerja Sama dengan Negara Penjajah... Ane Ngakak berat tuh yang statement Indonesia telah melakukan kerjasama militer dengan pihak israel...
JAKARTA: Indonesia berjaya melancarkan roket buatannya sendiri ke angkasa lepashari ini, iaitu sebahagian daripada rancangan menghantar satelit keorbit menjelang 2014, kata pegawai rasminya.

Roket RX-420 dilancarkan daripada tapak pelancaran di daerah Garut, wilayah Jawa Barat kira-kira jam 8 pagi tadi.

"Roket RX-420 berjaya dilancarkan pagi ini, Kami sangatgembira," kata jurucakap Agensi Aeronautik dan Angkasa Lepas, EllyKuntjahyowati di sini, hari ini.

Beliau berkata, satu lagi roket yang berjaya diujitahun lalu akan digabungkan dengan RX-420 bagi membawa satelit ke orbitmenjelang 2014.

"Kami menguji roket berkenaan satu persatu," katanya. - AFP


Quote:malaysia punya roket coming soon, tapi how soon wa pucitau....
Tidak lama lagi malaysia punya roket, tapi entah berapa lama tidak ada yang tahu


Quote:wah dasat ye orang seberang sudah hantar roket..kita biler lagi?
wah dasyat ya orang seberang sudah mengirimkan roket...kita ????


Quote:wah dasat ye orang seberang sudah hantar roket..kita biler lagi?
wah dasyat ya orang seberang sudah mengirimkan roket...kita ????


and more and more,... silahkan baca disini
Ternyata Negara Kita Mereka Pikirkan Juga...

Dan Ad Yg Kemakan Hoaxnya Mentah"