KASKUS

Quote:Original Posted By omsaction

emang gw user gan? hhe.. kita mah nonton aja.. suara kita gak bakal ngefek apa2..


nah.. sudah ada wartawan yg nanyain ini belum sih ke pindad?


itu gw masih bingung banget kok bisa ya indihe dapet harga segitu?




Indonesian Military No Longer Pariah in US Eyes
John McBeth - Straits Times | November 06, 2012

The evolving military relationship between the US and Indonesia is there for all to see in the decision by US Congress to allow the sale of at least eight heavily armed AH-64D Apache attack helicopters to an army Washington once saw as a regional pariah.

But while the 50-day notification period for the US$700 million deal expired without formal objection, there was still strong resistance behind the scenes from two implacable foes — the State Department's Human Rights Bureau and seven-term Democrat Senator Patrick Leahy.

Some officials didn't want the issue to go to the Senate Armed Services Committee at all, and Leahy aide Tim Reiser raised amused eyebrows by asking during an otherwise tough questioning session whether the two-man gunship could ferry troops into Papua.

Still, with a full Senate resolution required to forestall the proposed sale, and a presidential election looming large, few senators would have been willing to prevent the sale of US-made hardware and be accused of risking jobs.

Not long ago, supplying the Indonesian military with such lethal weaponry would never have happened. Now it joins an exclusive club of 11 Apache-armed nations, most of which are either treaty allies or provide facilities for American forces.

It was only in 2009, four years after the Republican administration lifted a 14-year arms ban imposed after the 1991 East Timor churchyard massacre, that the Senate Appropriations Bill did not contain any specific restrictions on military aid to Jakarta.

But Leahy kept up the pressure, sending a letter to President Susilo Bambang Yudhoyono that same year demanding an accounting of military human rights abuses committed in East Timor, Aceh and Papua. The retired general never responded.

The senator and Reiser, a paid staff member who at times has taken a harder line than Leahy himself, almost single-handedly stood in the way of removing the ban — even though neither had ever been to Indonesia.

President Barack Obama's election changed the dynamics to some degree, marked earlier this year by the uncontested decision to gift Jakarta with 24 mothballed F-16 fighters. Indonesia will pay US$600 million to upgrade the jets, giving the air force the biggest front-line punch it has had in decades.

Bigger and uglier, the Apache is different. But for those Americans who think about such things, the main argument for selling it to Indonesia may well have been its perceived role in ensuring the free flow of shipping through the Malacca Strait.

If it can overcome its funding squeeze, Indonesia will be only the second Asean country after Singapore to receive the Apache, providing what the US Defense Security Cooperation Agency calls "interoperability" with American forces in the region.

That's a Pentagon buzz word which has rarely been applied to the Indonesians, but it comes at a time when the United States is building Guam into a strategic hub, rotating littoral combat ships through Singapore and preparing to train 2,500 Marines in northern Australia.

Packing 140 AGM-114R3 Hellfire missiles, a 30mm chain gun and state-of-the- art avionics and fire-control systems, the Apaches will join eight Russian-built Mi-35 Hind gunships which first entered service with the army in 2003.

The only objection to the deal in Jakarta has been from parliamentary foreign affairs commission chairman Mahfudz Siddiq, who prefers buying the twin-rotor Ch-47 Chinook instead.

He and other legislators have argued that disaster-prone Indonesia has a greater need for the heavy-lift Chinooks, which carry 13,000 kg of cargo or double that of the 16 rugged Russian-built Mi-17s delivered to the army over the past two years.

The only other military helicopters with significant cargo capacity are six newly acquired Eurocopter-725s, capable of lifting 5,700kg, nine EC-332 Super Pumas and 11 aging AS-330 Pumas that are basically troop carriers.

For all the media focus on corruption in the procurement process, Indonesian defense officials have made it clear to the Americans they want to eliminate middlemen and acquire the gunships under a government-to-government arrangement.

But now it is down to working out a final Letter of Authorization and Acceptance, the Indonesians appear to be wrestling with a funding gap in their effort to modernize an army inventory whose origins in one case go back to the Battle of Stalingrad.

Some of the problem stems from confusion over the Apache price tag, with Boeing initially understating the cost and the State Department basing its jaw-dropping US$1.4 billion estimate on the supposition that Jakarta will be ordering more than the eight helicopters.

Indonesia has already scrapped the planned purchase of the precision-guided M-42 Himars multiple-rocket system, settling instead for Brazil's less-expensive Astros II. But it is believed to be going ahead with a request to buy US anti-tank missiles.

Reprinted courtesy of The Straits Times

sumber : http://www.thejakartaglobe.com/opini...us-eyes/554533

Kalo dari artikel ini, angka $ 1.4 billion muncul karena US Gov. mengasumsikan/memperkirakan Indonesia akan membeli lebih dari 8 heli. Gk tau bener apa gk tanya kenyot , soal baris paling bawah juga tanya kenyot

anyway soal Caesar yg lebih mahal dari Leo2 kita juga harus mempertimbangkan "economic of scale". jumlah investasi dan dana yang dikeluarkan untuk produksi, dibandingkan jumlah produksi barang itu sendiri. produksi Leo2 itu lebih dari 3000 unit, jadi kalo diitung fixed cost per unit Leo lebih rendah dari Caesar.
gak yakin typhoon masuk opsi yg akan dibeli.

congrats buat armed...
Quote:Original Posted By merkapa


CESAR memang bisa naik C-130, PZH 2000 kjudu naek kapal

kemungkinan akan dimasukkan ke kostrad menggantikan AMX MK VI 105mm, well tinggal tunggu modernisasi artileri dan yonarhanud



Quote:Original Posted By cbtendo


buat kita, cuman ada 2 sph 155mm yg bisa dipindahin lewat udara (karena cuman punya C-130), yaitu caesar dan ATMOS 2000


sepertinya ini yg jadi alasan milih Caesar kah? gampang digotong kmana2 sama si herky....

Quote:Original Posted By Denbagus2010
Masak Caesar lebih mahal drpd Leopard nya sendiri Gan ?
1 Caesar = 4 Leo 2 RI ?





udah harga pasaran kelihatannya gan... jadi permainan klo pun ada ga bisa gede2an kaya kmaren2

meski gitu, mungkin desain teknologi Artileri Caesar ini yg memang mahal ketimbang MBT konvesional
donar gak bisa diangkut pake hercy ya?
knp gak satu paket ama leo2 aja ya?siapa tahu jatuhnya lbh murah
Quote:Original Posted By darwis1983


bukannya udah jadi gan..... leopard 2 revolution 63 unit dan leo 2A4 40 unit


seperti cerita di belanda, itu deal kemhan RI dg perusahaan Rheinmetall AG, butuh approval kabinet dan parlemen (partai hijau sgt menentang). bedanya ama belanda kita G to G tp ditentang ama parlemen sdgkan ama jerman deal dg perusahaan sedangkan kabinet dan parlemennya masih belum ok.

biasanya sih desakan industri kuat di jerman shg ada kemungkinan go.

kabinet dan parlemen jerman agak kaget waktu kemhan umumkan pembelian ini, hrsnya kaya kamboja, yg tiba2 di dermaganya nongol 100+ tank.

http://www.dw.de/bisnis-tank-dengan-...ius/a-16342597

Quote:Original Posted By wahyubison
semoga caesar dan leo 2nya ditambah lagi
syukur2 bisa beli pantsyr-s1/Buk-M/Tunguska buat teman leo 2 dan caesar
lalu S-300/S-400 buat arhanud


Bicara soal AA Guns, sepertinya kita juga dapet bonus pembelian Leo 2 berupa ini ya
Quote:Original Posted By QueenoftheBaned


Bicara soal AA Guns, sepertinya kita juga dapet bonus pembelian Leo 2 berupa ini ya


Ciyuusss....???
Yakin nih kalo kita dapet Gepard?
Quote:Original Posted By QueenoftheBaned


Bicara soal AA Guns, sepertinya kita juga dapet bonus pembelian Leo 2 berupa ini ya


ente dapet info darimana,,,,bisa bilang kita dapet bonus Gepard ?????
Selama belum ada approval dari kabinet & parlemen Jerman ya tetep ada kemungkinan pengadaan Leo tsb nggak jadi, alias batal.....

Ya meski siy, scr lisan Angela Merker udah Ok, & komposisi penentang di parlemen scr itung2an di atas kertas minoritas, nggak kayak di Londo yg mayoritas. Tp ini khan politik (resiko kalo beli alutsista barat), jd kemungkinan2 tetep bisa terjadi.....

Ya kalo mau main aman ya ambil dr Rusia, kasih deal ke Rosoboron, langsung deh tinggal nunggu barang diterima, nggak ada ba bi bu resiko tinggi politik...
Makanya, kalo seandainya mimpi buruk terjadi (meski nggak kita harapkan) dimn parlemen Jerman pd akhrinya nggak setuju & MoU batal, kayaknya kita bakal ambil T90 ini.....

Quote:Original Posted By ular2perang


seperti cerita di belanda, itu deal kemhan RI dg perusahaan Rheinmetall AG, butuh approval kabinet dan parlemen (partai hijau sgt menentang). bedanya ama belanda kita G to G tp ditentang ama parlemen sdgkan ama jerman deal dg perusahaan sedangkan kabinet dan parlemennya masih belum ok.

biasanya sih desakan industri kuat di jerman shg ada kemungkinan go.

kabinet dan parlemen jerman agak kaget waktu kemhan umumkan pembelian ini, hrsnya kaya kamboja, yg tiba2 di dermaganya nongol 100+ tank.

http://www.dw.de/bisnis-tank-dengan-...ius/a-16342597



Sorry dopost
Quote:Original Posted By Denbagus2010
Selama belum ada approval dari kabinet & parlemen Jerman ya tetep ada kemungkinan pengadaan Leo tsb nggak jadi, alias batal.....

Ya meski siy, scr lisan Angela Merker udah Ok, & komposisi penentang di parlemen scr itung2an di atas kertas minoritas, nggak kayak di Londo yg mayoritas. Tp ini khan politik (resiko kalo beli alutsista barat), jd kemungkinan2 tetep bisa terjadi.....

Ya kalo mau main aman ya ambil dr Rusia, kasih deal ke Rosoboron, langsung deh tinggal nunggu barang diterima, nggak ada ba bi bu resiko tinggi politik...
Makanya, kalo seandainya mimpi buruk terjadi (meski nggak kita harapkan) dimn parlemen Jerman pd akhrinya nggak setuju & MoU batal, kayaknya kita bakal ambil T90 ini.....





ngapain takut Leo 2nya batal yang rugi malah jerman sendiri kan
kalo nich Leo 2 jadi yang Leo 2 buat TNI-AD, yg T-90 biar marinir yang ngoperasiin
tinggal nyariperlindungan udara kayak Tunguska, Pantsyr-S1 ato malah Buk-M
biar bisa buat deterjen tuk tetangga utara dan selatan
Quote:Original Posted By wahyubison


ngapain takut Leo 2nya batal yang rugi malah jerman sendiri kan
kalo nich Leo 2 jadi yang Leo 2 buat TNI-AD, yg T-90 biar marinir yang ngoperasiin
tinggal nyariperlindungan udara kayak Tunguska, Pantsyr-S1 ato malah Buk-M
biar bisa buat deterjen tuk tetangga utara dan selatan


Daripada T-90, mendingan ambil Abrams aja terus refurbish. Masih ada sekitar 2000-an Abrams mangkrak nggak jelas di gudang-gudang di Amerika sana...
Quote:Original Posted By madokafc


Daripada T-90, mendingan ambil Abrams aja terus refurbish. Masih ada sekitar 2000-an Abrams mangkrak nggak jelas di gudang-gudang di Amerika sana...


bos ntah kalo paman sam ganti presiden
nanti kayak kemarin scorpy kemarin sparepartnya kena embargo
ane ga masalah sich ngambil, tapi harus dipikirin
yach ane tahu sich spek abrams di atas T-90 tapi ane mikir sparepatnya juga
atau malah nunggu royek armata kelar
Quote:Original Posted By madokafc


Daripada T-90, mendingan ambil Abrams aja terus refurbish. Masih ada sekitar 2000-an Abrams mangkrak nggak jelas di gudang-gudang di Amerika sana...


biarin aja marinir dpt produk made in rusia...mulai dari BMP3 ama MBT nya....biar lbh mudah urusan layanan aftersalesnya.....integrasi antar alutsista biar lbh mudah....asal pinter2 aja nego ama boron2nya
Quote:Nexter Presents A CAESAR with the Indonesian Army's Livery at the INDODEFENCE Exhibition

(Source: Nexter; issued November 7, 2012)

Nexter Systems has a long history as a partner of the Indonesian Armed Forces, and is particularly proud to have participated in modernisation of TNI (Tentara Nasional Indonesia) in preparation for the upcoming commissioning of two artillery regiments based on the CAESAR system, with local cooperation.

The CAESAR is a uniquely innovative technical solution combining tactical mobility and fire power. Its 155mm/52 calibre artillery offers precise longer range fire support and its wheeled chassis makes air transport possible, particularly in a C-130, while limiting its cost of ownership.

The CAESAR system is now in service in three countries. It is used by the French army in Afghanistan to provide fire support, and it has demonstrated its operational capabilities and is now Combat Proven. France has used it within the United Nations in Lebanon, and it is also in service in a Middle East country and forms part of the Royal Thai Army's artillery.

This new success in Indonesia demonstrates that the performances of CAESAR® satisfy the most demanding requirements from the field in the South-East Asian region.

During INDODEFENCE, Nexter Systems has his booth on the French Pavilion, and the CAESAR is exhibited on the static of the Indonesian MoD.


Nexter applies its expertise in land defence systems to meet the needs of the French army and other forces internationally. The scope of its business includes the supply of weapons systems and munitions for Army, Air Force, Navy and law enforcement applications.

In 2011, Nexter reported revenue of Euros 851 million, of which 16% were allocated to Research & Development. The range of products offered by Nexter includes: CAESAR the highly mobile 155mm self-propelled gun, 105LG lightweight towed gun, Leclerc battle tank, VBCI Infantry combat vehicle, ARAVIS highly protected armoured vehicle, BONUS intelligent munitions, all backed up by customer service, support and recycling.


Source: http://www.defense-aerospace.com/art...n-service.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apa memang sekarang livery/camo TNI-AD warnanya two tone seperti yang terlihat di Caesar & Astros?
Quote:Original Posted By airmaniac
gak yakin typhoon masuk opsi yg akan dibeli.

congrats buat armed...


kita tunggu aja statement resminya 1-2 tahun lagi bro
Quote:Original Posted By eugol
saudi beli 32 biji? wih kita beli lebih bnyak daripada saudi dong


patut dirayakan?
sumber: nalisisalutsista.blogspot.com

Prediksi Kedatangan Alutsista TNI sampai dengan Tahun 2014

10 Pesawat angkut Hercules type H
16 Pesawat tempur coin Super Tucano ( 4 sudah datang)
16 Pesawat latih Grob G120TP
6 Pesawat latih KT1 Wong Bee
16 Jet tempur T50 Golden Eagle
16 Jet tempur F5E
6 Jet tempur Sukhoi SU30 bersama paket rudal
1 Simulator Sukhoi
24 Jet tempur F16 Blok 52 upgrade batch 1
6 Jet tempur F16 untuk suku cadang
14 Jet tempur F16 Blok 52 upgrade batch 2
10 Pesawat angkut CN295
26 Heli angkut bell 412 EP ( 6 sudah diserahkan)
6 Heli combat EC 725 Cougar
8 Heli serang Apache
5 Heli serbu Mi35 (tambahan)
6 Heli angkut Mi17 (tambahan)
11 Heli anti kapal selam
4 Pesawat patroli CN235 MPA
8 UAV
100 MBT Leopard
100 Panser Anoa Batch 3
300 Rantis 2,5 ton 4x4
400 Truck Angkut Pasukan
900 Roket R-Han
34 Tank Amfibi BMP3F
20 Panser Amfibi BTR80A
18 MLRS Astross II
10 MLRS RM Grad
60 Armed 155mm Caesar
80 Rudal Arhanud jarak pendek
60 Rudal C705
16 Rudal Yakhont
12 Rudal Exocet blok 3
18 Rudal Maverick
36 Rudal AMRAAM
3 Kapal Light Fregat Nachoda Ragam Class
4 Kapal Cepat Rudal Trimaran ( 1 sudah diluncurkan)
6 Kapal Cepat Rudal KCR40 ( 2 sudah diserahkan)
6 Kapal Cepat Rudal KCR60
4 Kapal Landing Ship Tank (LST)
2 Kapal Bantu Cair Minyak (BCM)
1 Kapal Bantu Oceanografi
1 Kapal Latih Layar pengganti Dewaruci
3 Kapal selam jenis Changbogo (datang mulai tahun 2015)
1 Kapal Perusak Kawal Rudal PKR10514 (selesai tahun 2017

Maaf kalo repost gan...

Pertanyaan ane kok jumlahnya cuma 37 ya mana yang bener nih
Yess!! 36 unit ASTROSS II sudah di teken !!
Quote:Original Posted By masrukin1001
sumber: nalisisalutsista.blogspot.com

Prediksi Kedatangan Alutsista TNI sampai dengan Tahun 2014

.....
10 MLRS RM Grad
60 Armed 155mm Caesar
80 Rudal Arhanud jarak pendek
....

Maaf kalo repost gan...

Pertanyaan ane kok jumlahnya cuma 37 ya mana yang bener nih


liat yg ane bold gan. namanya juga prediksi
yg tau pasti berapa-berapanya jumlah masing² alutsista yg akan datang ke indonesia cuma pengambil keputusan sama yg diatas aja.
berdoa aja gan
×